Početna Gradske teme Bugarski: Vlada Srbije kažnjava Vojvodinu

Bugarski: Vlada Srbije kažnjava Vojvodinu

0

vlada za sajt

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski upozorio je danas da je Vlada Srbije, zakidanjem sredstava Vojvodini, ugrozila i budžete vojvođanskih gradova i opština.
Bugarski je za RTV rekao da su 4,4 milijarde dinara, koje nedostaju kako bi se omogućilo izvršavanje Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne pokrajine Vojvodine za ovu godinu, ujedno i iznos za koji će biti oštećeni lokalni projekti.

On je dodao da je u programskim budžetima gradova i opština nivo kapitalnih ulaganja u proseku iznosio 21,8 odsto budžeta za ovu godinu, dok je u ostatku Srbije to svega 8,8 odsto. Bugarski je upitao i da li je namera da se svi svedu na republički prosek ili da niko ne treba da odskače.

Razumljivo je zbog čega Vlada Srbije ignoriše Pokrajinsku vladu i zbog čega njeni predstavnici odbijaju da se sastanu i razgovaraju sa nama, ali je nerazumljivo zbog čega Vlada Srbije kažnjava građane i lokalne vlasti u svim vojvođanskim gradovima i opštinama. To je odlika političkog primitivizma“, naveo je pokrajinski sekretar.

Bugarski je dodao i da ne razume zbog čega Vlada Srbije kažnjava građane Zrenjanina, Sombora, Kikinde i drugih vojvođanskih lokalnih samouprava, gde je na vlasti Srpska napredna stranka (SNS). On je ocenio da je žrtvovanje građana Vojvodine zbog političkih razlika dva nivoa vlasti neprihvatljivo.

Bugarski je kazao i da će zbog odnosa Republike prema Pokrajini biti dovedeni u pitanje važni lokalni projekti, koji su trebali da budu finansirani iz pokrajinskog budžeta.

Ali to izgleda mora da bude tako, jer kada se proda NIS, a Elektrovojvodina i privatne firme i novci sele u Beograd, onda nema ni prihoda za pokrajinu i opštine“, istakao je pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu.

Sekretarijat: Još nije stigao odgovor od Vlade Srbije

Vlada Srbije ni posle više od mesec dana nije odgovorila na zahtev Pokrajinske vlade da se iz sredstava tekuće budžetske rezerve republičkog budžeta obezbedi budžetu Vojvodine 4,4 milijarde dinara koje nedostaju za izvršenje obaveza, saopšteno je iz Pokrajinskog sekretarijata za finansije.

Istaknuto je da u tom periodu ministar finansija nije našao vremena da organizuje sastanak sa predstavnicima Pokrajinske vlade.

Pokrajinska vlada je na sednici održanoj 26. avgusta, donela zaključak kojim se od Vlade Srbije traži da obezbedi budžetu Vojvodine 4,4 milijarde dinara, koji nedostaju pokrajinskom budžetu za redovne obaveze.

Smatramo da je traženi iznos od 4,4 milijarde dinara, što je svega 0,85 odsto od ostvarenih poreskih prihoda budžeta Srbije u prvih osam meseci ove godine, višestruko manji od stvarnog duga Republike prema Pokrajini koji je sa 31. avgustom dostigao 21,3 milijarde dinara“, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za finansije.

Kako je objašnjeno, značajan pad profitabilnosti privrede u 2014. godini odrazio se na pad budžetskih prihoda od poreza na dobit preduzeća i time je dovedeno u pitanje izvršavanje nadležnosti Pokrajine.

U pokrajinski budžet je za osam meseci ove godine iz republičkog budžeta uplaćeno umesto 36,1 milijarde dinara (sedam odsto prihoda budžeta Srbije), svega 14,8 milijardi dinara, ili 2,9 odsto od ostvarenih poreskih prihoda budžeta Srbije“, upozorio je Sekretarijat.

Autor: RTV