Početna Gradske teme Bulevar Evrope gotov do kraja godine

Bulevar Evrope gotov do kraja godine

0

bulevar_evrope_google_600

Nakon višegodišnjeg čekanja, poslednji deo Bulevara Evrope trebalo bi da do kraja godine bude pušten u saobraćaj, saznaje 021.rs. U Zavodu za izgradnju grada za 021.rs kažu da čine sve kako bi Bulevar Evrope do kraja godine bio otvoren za saobraćaj. U ovom gradskom preduzeću kažu da su radovi na izgradnji mosta preko kanala DTD, kao i izgradnji Petlje Sever koja spaja Bulevar sa autoputem, kompletno završeni i da je ostalo da se završe još pojedini manji radovi.

Radovi na izgradnji nadvožnjaka su pri kraju i trenutno se vrši ugradnja diletacionih spojnica, montaža elastične odbojne ograde kao i ugradnja poklopaca revizionih otvora sa betoniranjem dela pešačke staze oko istih. Preostaje da se izvrše još i radovi na odvodnjavanju, ispitivanju šipova i probnom opterećenju samog nadvožnjaka. Takođe, u toku je realizacija poslova vezana za izgradnju signalizacije i opreme, gde je rok za završetak 90 kalendarskih dana. Izvođač je uveden u posao 30. septembra, a prema tempu odvijanja radova i uveravanju izvođača, ugovoreni poslovi će biti izvedeni i pre roka – kažu u ZIG-u.

Podsetimo da je izgradnja IV faze Bulevara Evrope od kružnog toka na uglu sa Rumenačkim putem u pravcu Kanala DTD i dalje ka autoputu počela još 2012. godine i da je podrazumevala gradnju nadvožnjaka preko pruge i mosta preko Kanala. Zbog spornih poslova oko tendera za izgradnju sada se vodi istraga jer je tadašnja uprava ZIG-a Borovici transport davala novac, a da ovi nisu izveli radove, zbog čega je izgradnja celog bulevara kasnila. Raskidanje ugovora je dovelo do dodatnog kašnjenja, a novi izvođači koji su naknadno uvedeni u posao su uz manja kašnjenja gradnju Bulevara skoro priveli kraju.

Inače, gradnja Bulevara Evrope je počela 2005. godine gradnjom dela trase na Telepu i za proteklih deset godina za gradnju saobraćajnice u dužini od oko sedam kilometara Novi Sad je iz budžeta uložio od 50 do 70 miliona evra, odnosno kilemetar novog bulevara je koštao oko 10 miliona evra.

Autor i foto: 021.rs