Početna Gradske teme “Čakor” i “Vučevo” posle više od 15 godina propadanja sklonjeni iz Novog...

“Čakor” i “Vučevo” posle više od 15 godina propadanja sklonjeni iz Novog Sada

Nakon brojnih urgencija, apela i pisanja medija, ledolomci “Čakor” i “Vučevo”, koji su više od 15 godina bili usidreni uz Kej, juče su konačno sklonjeni.

Ledolomci su premešteni u Stare Banovce.

Ova dva ledolomca su već izvesno vreme predstavljali ekološku opasnost, s obzirom na to da je “Čakor” bio potonuo, a da se tečnost iz njega izlivala u Dunav.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je još u maju izdalo rešenje kojim se preduzeću “DMB Shipping” iz Rume, koje je povezano sa Dušanom Borovicom, vlasnikom “Dunav agregati grupe” u čijem su vlasništvu i ledolomci, da ukloni ove brodove. To nije učinjeno, zbog čega se Grad Novi Sad zajedno s resornim ministarstvom urgentnim pisanim zahtevom obratio Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, odnosno Odeljenju za vodnu inspekciju.

– Poslednja dva dana bez prestanka vršilo se ispumpavanje vode sa brodova, ne čekajući da vodostaj Dunava opadne, kako je prethodno obrazlagano od strane vlasnika brodova da upravo nivo vodostaja reke onemogućava sprovođenje aktivnosti razmeštanja brodova – navodi se u saopštenju grada.

Međutim, upravo je ispumpavanje vode sa brodova bio razlog zbog kog se Udruženje profesionalnih lađara Srbije, koje je godinama apelovalo na problem propalih ledolomaca, obratilo inspekciji. Kako su naveli u udruženju, voda iz mašinskog prostora se ispumpavala direktno u Dunav, bez zaštitne barijere.

Kako se navodi u saopštenju grada, nakon ponovne reakcije gradonačelnika Miloša Vučevića i nadležnog ministarstva, Lučka kapetanija Novi Sad je naložila vlasniku brodova da ih u najkraćem mogućem roku ukloni. Brodovi su odvučeni uz desnu obalu Dunava, kraj Starih Banovaca.

– Grad Novi Sad izražava veliku zahvalnost Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na hitnim i brzim reakcijama u cilju sprečavanja nastanka bilo kakvih štetnih posledica po građane Novog Sada i Grad Novi Sad – zaključuje se u saopštenju.

Ledolomci su nekada pripadali firmi “Heroj Pinki”, a nakon privatizacije su postali deo “Dunav grupe agregati” Dušana Borovice, koja je u međuvremenu propala, dok su “Čakor” i “Vučevo” ostali usidreni uz Kej.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay