Početna Gradske teme Čeka se odgovor vlasti: Građani juče podržali zakon “Roditelj-negovatelj”

Čeka se odgovor vlasti: Građani juče podržali zakon “Roditelj-negovatelj”

0

Dunavska ulica u Novom Sadu juče je bila tesna da primi sve one koji su došli da podrže protest UG „Sreća“ i neformalne grupe građana „2 minuta tišine“, u cilju borbe roditelja teško obolele dece za njihova prava da im se pojednostavi ionako komplikovan i težak život.
Ono što većina, izuzev oko 4000 porodica sa decom ometenom u razvoju smatra normalnim u državi Srbiji nije moguće.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Prava koja ostvaruju staratelji i hranitelji su daleko iznad prava koja imaju biološke porodice u Srbiji, što nije slučaj sa zemljama u regionu i zemljama evropske unije.
Tuđa pomoć i nega, kako se zove prinadležnost koju danas ostvaraju biološki roditelji na osnovu stepena invaliditeta svoje dece, nije dovoljna ni za osnovne troškove lečenja, a kamoli za nešto više.
Ne svojom krvicom, zbog toga što su im se deca rodila takva, sprečeni su i da se zaposle i ostvare prihod, jer jednostavno nema ko da brine o njihovoj deci dok su oni na poslu. Radi svega toga, podesećamo, pre tri godine je skupljena peticija od 61000 potpisa građana Srbije, koja je trebala da omogući Zakonu „Roditelj negovatelj“ da uđe u skupštinsku proceduru.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Međutim, prema rečima Sandre Ivanković iz UG Sreća, Zakon je završio u nekoj „skupštinskoj fioci“ i dan danas stoji na njenom dnu i čeka neka bolja vremena da se uzme u razmatranje i usvoji. Ono što je sigurno je da oni neće odustati, spremni su da ako treba protestvuju u svim gradovima u Srbiji, sve do konačnog usvajanja.

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Nevena Stojanović, narodna poslanica Jedintvene Srbije jedini predstvanik naroda koji je postavio poslaničko pitanje u Skupštini Srbije i danas je bila prisutna u Novom Sadu da podrži borbu roditelja za ostvarivanje njihovih prava.
U kratkom obraćanju, vidno obuzeta emocijama porčila je okupljenima, a posebno deci i roditeljima, da uvek mogu da računaju na nju, te da će i ubuduće zalagati i lobirati kod svojih kolega poslanika da se ovaj Zakon što je pre moguće nađe u skupštinskoj proceduri.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Skup je počeo u centru, zatim se kolona kretala Zmaj Jovinom ulicom, kroz Dunavsku do Dunaskog parka, da bi se završio u centru.