Početna Gradske teme Čelnici novosadske inspekcije nisu smenjeni uprkos nalogu državnog inspektora

Čelnici novosadske inspekcije nisu smenjeni uprkos nalogu državnog inspektora

inspekcija_gradsak_700

Gradonačelnik Miloš Vučević ni posle mesec dana nije smenio načelnika Gradske inspekcije Vladimira Balabana i njegovog zamenika Dejana Šijaka iako je dobio nalog Upravnog inspektora Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, piše portal Pištaljka.

Njihova smena je naložena jer je utvrđeno da su Balaban i Šijak postavljeni na funkcije mimo zakona, odnosno bez potrebnih kvalifikacija, radnog iskustva i konkursa.

Pištaljka navodi da je inspektorka Nada Hengl 14. decembra naložila gradonačelniku da ukine rešenje o postavljanju vršioca dužnosti načelnika Vladimira Balabana iz 2012. godine jer su prilikom njegovog imenovanja prekršeni Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o inspekcijskim poslovima. On je inače potpredsednik novosadskog odbora Pokreta “Samostalni DSS”, nastalog cepanjem Demokratske stranke Srbije.

U nalogu za smenu Dejana Šijaka, koji je član SNS-a, inspektor je naveo da je ustanovljeno da je njegov prvi posao nakon što je stekao zvanje poslovno-industrijskog menadžera upravo mesto zamenika načelnika. On je fakultet završio 13. juna 2014, istog dana položio državni ispit za činovnike sa visokom stručnom spremom, a 5. avgusta 2014. godine postavljen je za zamenika načelnika inspekcijskih poslova.

Podsetimo, Pištaljka je ranije pisala o tome kako se u novosadskoj inspekciji ne poštuju zakoni i kako se odnose prema uzbunjivačima koji ukazuju na korupciju pa je tako Marija Beretka, uzbunjivačica iz ove uprave, morala da potraži sudsku zaštitu od odmazde koju je nad njom vršio upravo njen šef. Uzbunjivačica Marija Beretka ukazivala je na to da se ukidaju prekršajni nalozi povlašćenim vlasnicima vozila parkiranim na zelenim površinama, da se falsifikuju podaci tako da se službena vozila pokazuju kao privatna kako bi im se umanjila kazna, kao i da prekršajni nalozi stoje u fiokama i da se sudu podnose tek pred zastarevanje.

Predstavku na osnovu koje je Upravni inspektorat pokrenuo postupak vanrednog nadzora i utvrdio da su Balaban i Šijak nezakonito postavljeni podneli su upravo Marija Beretka i njen kolega Zoran Pandurov, koji je ranije dobio sudsku zaštitu kao lice povezano s uzbunjivačem. Kompletan tekst Pištaljke možete pročitati OVDE.

Nejasno da li će biti smenjeni prvi ljudi inspekcije

Pištaljka je navela da ni posle nekoliko dana čekanja nisu dobili odgovor iz Gradske kuće o tome zašto se nije još postupilo po nalogu o smeni.

Gradonačelnik Miloš Vučević je za 021.rs rekao da će to uskoro biti rešeno.

“U veoma kratkom roku će Gradsko veće doneti odluku u skladu sa zakonom. Ne mogu da vam kažem šta će biti dok ne bude glasanje, ali čemo izaći pred članove Gradskog veća sa predlogom koji će biti u skladu sa uputstvom upravnog inspektora”, naveo je Vučević za 021.

Autor: Pištaljka/021