Početna Gradske teme Centar “Živeti uspravno”: Nedostaje novac za asistente osoba sa invaliditetom

Centar “Živeti uspravno”: Nedostaje novac za asistente osoba sa invaliditetom

0

Centar “Živeti uspravno” saopštio je da je Grad Novi Sad ove godine pokrio troškove za personalne asistente osoba sa invaliditetom za samo devet meseci i da Centru nedostaje 1,7 miliona dinara da plati troškove za poslednja tri meseca.

U Centru navode da se mora obezbediti kontinuitet ove usluge koja je osobama koje je koriste neophodna, jer bez pomoći asistenata ne mogu da obavljaju ni osnovne dnevne aktivnosti. Zbog toga su pokrenuli akciju za prikupljanje sredstava.

Kako navode, za rad jedne osobe, 40 sati nedeljno, mesečno je potrebno 42.000 dinara, odnosno 504.000 dinara godišnje. Grad Novi Sad je ove godine odobrio 3,8 miliona dinara, što pokriva zarade šest asistenata i troškove stručnog rada obaveznog po zakonu. Ovaj iznos omogućava asistenciju za tri osobe, a ona je inače potrebna za njih 40.

Centar uslugu personalne asistencije u Novom Sadu organizuje od 2008. godine.

Međunarodni pokret za samostalni život osoba sa invaliditetom zalaže se da ova usluga bude deo sistema socijalne zaštite, na koju svaki građanin potencijalno ima pravo. Ona je 2011. uvedena Zakonom o socijalnoj zaštiti i njeno finansiranje u nadležnosti je lokalne samouprave.

Više informacija o tome kako možete pomoći, pronaći ćete na sajtu Centra “Živeti uspravno”.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay