Početna Gradske teme Četiri puta više tužbi protiv Grada za ujede pasa lutalica

Četiri puta više tužbi protiv Grada za ujede pasa lutalica

lutalice_700

Novi Sad je prošle godine u proseku svaki dan primao dve tužbe zbog ujeda pasa, pri čemu se za mnoge sumnja da su nameštene.

U JKP “Zoohigijena i veterina” za 021.rs navode da su 2014. imali 104 tužbe, a prošle neverovatnih 435 tužbi. Vrednost svih odštetnih zahteva je 99.961.357,65 dinara bez kamata i sudskih troškova, što je ogroman trošak, pa su već sada u planu poslovanja rezervisali 25 miliona za plaćanje izgubljenih sporova.

Novi Sad već desetak godina ima problem zbog velikog broja tužbi i stotine miliona dinara su otišle za plaćanje sudskih troškova, pri čemu se zna da su mnogi predmeti namešteni, odnosno građani su lažirali ujede.

Direktor “Zoohigijene” Aleksandar Bursać kaže za “021.rs” da se broj tužbi zbog ujeda pasa ne smanjuje, ali da su uspeli da formiranjem Komisije za procenu osnovanosti predloga za mirno rešavanje sporova za naknadu štete usled ujeda napuštenih životinja koja je počela da radi u novembru, smanje iznose koji se iz gradske kase odlazili za odštetu.

To su ogromne sume, to je jedan frapantan iznos. Komisija je dobro startovala i uspeli su za nekoliko sastanaka obrade nekoliko desetina zahteva i uštede značajnu sumu za gradski budžet i račun preduzeća – navodi Bursać.

On u izjavi za “021.rs” poziva građane da se direktno obrate Komisiji kako bi se nagodili, i ukoliko je njihov zahtev opravdan, dobiće mogućnost da uz nagodbu izbegnu to da deo od naplaćene odštete daju sudu i advokatima. Bursać navodi da je više desetina građana već prihvatilo nagodbu sa Gradom, čime je Novi Sad uštedeo budžetski novac.

Odštetni zahtevi se kreću u intervalima od nekoliko desetian do nekoliko stotina hiljada dinara i mnogo je značajno što je Komisija uspela oštetne zahteve od više stotina svede na nekoliko desetian hiljada, što je vrlo značajno – kaže direktor “Zoohigijene”.

Govoreći o tome da su mnogi slučajevi ujeda pasa namešteni, jer se sumnja da građani koriste lažne vilice za nanošenje povreda, a i pojedini advokati se ponavljaju u velikom broju slučajeva, Bursać kaže da jedino što trenutno mogu da urade je da apeluju na lekare da postupaju društveno odgovorno i da provere da li je to stvarno ujed jer se na sudu apriori veruje iskazu oštećenog.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs