Početna Gradske teme Ciklonizacija kreće u novi krug borbe sa rečnim komarcima

Ciklonizacija kreće u novi krug borbe sa rečnim komarcima

Zbog novog, značajnog, porasta vodostaja Dunava, neuobičajenog za ovo doba godine, u narednim danima očekuje se ponovno aktiviranje izvorišta rečnih komaraca na velikim površinama izliva na obe obale. Zbog toga je „Ciklonizacija“ pripremila tretmane koji će biti izvedeni u narednim danima.

– U skoro 50 godina, koliko se „Ciklonizacija“ bavi suzbijanjem komaraca u Novom Sadu, nije zabeleženo da je sredinom avgusta bilo potrebe za ovako sveobuhvatnim tretmanima protiv rečnih ili ruralnih komaraca. Međutim, ove godine u Evropi su u proteklom periodu zabeležene ekstremne količine padavina za ovo doba godine i to je dovelo do talasa koji je podigao nivo Dunava do mere da puni izvorišta komaraca na velikim površinama. Naši stručnjaci već dve nedelje prate vodostaj Dunava u Mađarskoj i na vreme su predvideli i porast kod nas, te mere koje ćemo morati da preduzmemo. Dunav je već napunio izvorišta, a vrh ovog talasa očekujemo sutra. Za sada projekcije su da će povlačenje ići relativno brzo, ali mi smo spremni i za teži scenario u kojem bi se ova visoka voda zadržala i u dužem periodu – objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Kako kaže, protiv ove vrste komaraca već su startovali larvicidni tretmani sa zemlje i sa vode, a narednih dana počeće i tretmani protiv odraslih formi. Tretmani će biti sprovedeni sa zemlje ULV generatorima na terenskim vozilima, sa vode čamcima i amfibijama, a ukoliko bude potrebe izvešće se i vazdušni tretmani iz helikoptera i aviona. Istovremeno, „Ciklonizacija“ sprovodi planirane tretmane protiv kućnih ili urbanih komaraca, kao i porotiv invazivnih azijskih tigrastih komaraca.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay