Početna Gradske teme Čistoća angažuje privatnika i za čišćenje ulica

Čistoća angažuje privatnika i za čišćenje ulica

0

JKP „Čistoća“ je nedavno raspisalo tender za „usluge manuelnog prečišćavanja javnih površina nedostupnih za mašinsko čišćenje”, a reč je o prostorima koji nisu obuhvaćeni redovnim programom održavanja higijene.

Budući da nije moguće precizno utvrditi broj radnih sati, JKP „Čistoća“ je za angažovanje privatnika namenilo 50 miliona dinara, bez PDV-a, te će ugovor biti zaključen upravo na taj iznos, piše „Dnevnik“.

Kako se iz tenderske dokumentacije može videti, usluge “manuelnog prečišćavanja” osim čišćenja metlom, podrazumevaju i ručno pranje ulica, te struganje ivičnjaka, trotoara, pešačkih i biciklističkih staza i parkinga, kao i sakupljanje otpada i utovar u kamion.

Radnike, alat i cisternu za obavljanje predviđenog posla obezbediće odabrani ponuđač, odnosno firma kojoj bude dodeljen ugovor. Preduzeće, koje bude angažovano, mora obezbediti najmanje 120 radnika, a gde se tenderom obuhvaćene javne površine nalaze, u kojim delovima grada, u dokumentaciji nabavke nije precizirano.

Praksa da se za određene poslove angažuje privatna firma nije novina. Nadležni u JKP „Čistoća“ su svojevremeno objasnili da su, zbog zabrane zapošljavanja, prinuđeni da preko agencija uposle dodatne radnike. Tako je, kako piše „Dnevnik“, u maju zaključen ugovor vredan 50 miliona dinara, za sakupljanje i selektovanje otpada, s Agencijom za privremeno zapošljavanje „Laboris HRS“ iz Novog Sada i firmom „Optimum MV-NS”, kao i Agencijom „Work and Care“ iz Beograda.

Izvor: Dnevnik
Foto: JKP Čistoća