Početna Gradske teme CK13: Mladi huligani napadaju stanare Kineske četvrti

CK13: Mladi huligani napadaju stanare Kineske četvrti

0

Stanari Kineske četvrti u Novom Sadu u poslednjih mesec dana žrtve su vandalskog nasilja mladih huligana, saopštili su iz Omladinskog centra CK13.

Kako objašnjavaju, prema rečima stanara, napadi se dešavaju najčešće vikendom u večernjim satima i predstavljaju opasne i rizične situacije po njihovu bezbednost. Vandalske grupe koje broje i do 20 osoba kamenjem razbijaju prozore prostorija u kojima stanari borave, nasilno ulaze u iste, a dolazi i do verbalnih sukoba.

S obzirom na brojnost grupe huligana i na učestalost napada, iz ove organizacije strahuju da se radi o organizovanim napadima sa ciljanim interesom da se stanari Kineske četvrti isteraju iz kompleksa u kojem žive.

Smatramo neophodnim da nadležni učine sve što je u njihovoj moći da zaštite stanare Kineske četvrti i spreče dalju eskalaciju nasilja nad iovako ranjivim ljudima koji se nalaze u situaciji beskućništva i koji su utočište našli u napuštenim objektima kompleksa nekadašnje fabrike Petar Drapšin – dodaju u saopštenju.

Oni pozivaju mlade da svoje frustracije usmere na borbu protiv društvenih nepravdi, da se priključe lokalnim inicijativama za pravedniji razvoj grada i ohrabruju zajednicu da solidarnošću sa ugroženima stanu na put svakoj vrsti.

S obzirom na nedavnu smrt muzičara Kristijana Kostića Blekija na ulici Novog Sada, koji je bio žrtva bezumnog nasilja, ovom prilikom izražavamo zabrinutost i razočarenje zbog činjenice da su upravo mladi nosioci nasilnih praksi prema socijalno i ekonomski ugroženima. Ovo nije incident, već strukturna pojava i rezultat urušenog i dezorijentisanog društva u kom su mladi instrumenti zločinačkih struktura vlasti, i služe reprodukciji sistema patrijahalnog nasilja i socijalne i ekonomske nejednakosti – napominju u CK13.

Izvor: 021.rs
Foto: Wiki