Početna Gradske teme Članovi “Levijatana” poziraju ispred Spomenika žrtvama racije: Antifašisti kažu da se rugaju...

Članovi “Levijatana” poziraju ispred Spomenika žrtvama racije: Antifašisti kažu da se rugaju nastradalima

Pripadnici pokreta „Levijatan“ fotografisali su se sa visoko podignuta tri spojena prsta ispred Spomenika žrtvama racije, a bar jedan njihov član je imao na majici nacistički simbol „crno sunce“ (black sun).

Fotografija je potpisana sa „Borba protiv fašizma i borba protiv lažnog antifašizma“, a objavio ju je vođa Levijatana Pavle Bihali na Tviteru. On je skoro istovremeno objavio još jednu fotografiju sa istim osobama, ali sa Trga Republike i uz neprimerenu poruku namenjenu jednom od novosadskih tviteraša koji je poznat po antifašističkim objavama na društvenim mrežama.

Poziranje u javnosti članova Levijatana sa simbolima nacizma, kao što je „crno sunce“, nije prvi put. Da podsetimo, pomenuti simbol je počeo da se koristi tokom nacističke Nemačke i najpoznatiji je primerak iz dvorca „Bevelsburg“ koji je vođa SS-a Hajnrih Himler koristio kao elitno sedište nacizma, a „crno sunce“ su posle Drugog svetskog rata preuzele mnoge neonacističke grupe.

Antifašistička akcija Novog Sada je ponašanje Levijatana ispred spomenika ocenila kao „pljuvanje u lice žrtvama novosadske racije“.

„Simboli na njihovoj odeći i tetovaže koje imaju dovoljno govore o njihovoj ideologiji i o tome kako je cinično da se ova grupacija desničarskih siledžija stavlja u kontekst sećanja na žrtve fašizma“, saopštila je AFANS na svojoj fejsbuk stranici.

Predsednik saveza Antifašista Vojvodine Duško Radosavljević kaže da se ovde radi o klasičnom ruganju žrtvama racije. On je dodao i da je ovo sve nastavak hajke na antifašizam jer sve slične grupe imaju podršku vlasti, jer da tužilaštvo i drugi državni organi rade svoj posao, takve organizacije ne bi ni postojale.

„Ukoliko su oni ovo okačili na društvene mreže, a nije prvi put, imamo tužilaštvo za sajber kriminal i druge državne organe koji to treba da prate, a ipak se ništa ne dešava. Postupci državnih organa im daju zeleno svetlo“, naveo je Radosavljević.

On dodaje da je siguran da bi država mogla da se obračuna sa ovakvim organizacijama, i kako kaže njihovim glupim i neinventivnim ispadima, koji su u osnovi guranje prsta u oko. „Šta znači kada neko ko svojom ikonografijom i ponašanjem liči na neofašiste ode na spomenik protiv fašizma i nešto radi. To je ta priča koja je potpuno neinventivna i provokativna, ali zahvaljujući političkoj klimi koja podržava desničarske opcije, koja podržava desničarske načine okupljanja, takvi postaju kreatori javnog mnjenja“, kaže predsednik antifašista Vojvodine.

On dodaje i da je loše to što se u Novom Sadu ne može računati na to da će se dogoditi ono što se pre nekoliko dana dogodilo u Sarajevu, kada je hiljade građana izašlo na ulice i protestovalo protiv relativizacije zločina i širenja fašističkih ideja.

Ovo je objasnio time da su u Srbiji ubijeni svi ostaci građanske normalnosti, jer se neguju anticivilizacijske norme, negira se prošlost i posle više od pola veka staje se na stranu gubitnika u Drugom svetskom ratu rehabilitacijom pokreta Draže Mihajlovića, žurbom da se rehabilituje Milan Nedić, stida zbog 27. marta 1941. godine i sličnog.

Radosavljević kaže da ne zna šta je potrebno da se narod probudi, pobuni i pokaže antifašizam, naročito pošto su ljudi zaplašeni i rastrojeni nakon dvomesečnog zatvaranja u kuće i kao posledicu će imati mnogo više psihičkih problema. Prema njegovoj oceni, to sve liči na višegodišnji plan da se građani drže u pokornosti.

Vojvođanski front: Hitno privesti i procesuirati pripadnike Levijatana

Koalicija „Vojvođanski front – ujedinjeni za Novi Sad“, pozvala je sve nadležne organe da privedu i procesuiraju pripadnike pokreta Levijatan koji su se fotografisali ispred spomenika Žrtvama racije.

„To što umesto ispruženog dlana pripadnici pokreta Levijatana imaju tri prsta i što pišu o nekakvom lažnom antifašizmu u Novom Sadu samo je pokušaj da se izbegne odgovornost za odvratnu uvredu koju su naneli našem gradu. Odavno je s Levijatana pala maska boraca za prava životinja i potpuno je jasno da je ona paravan iza koga se kriju fašisti i neonacisti. Ovim gestom Levijatan je najbrutalnije povredio žrtve koje su na tom mestu fašisti bacali pod led, ali i sve one koji su položili živote u borbi protiv fašizma“, naveli su u saopštenju.

Koalicija koju čine Liga socialdemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija Zajedno za Vojvodinu je podsetila da su upravo kod spomenika na keju Žrtava racije u januaru osvanuli fašistički grafiti čiji vinovnici ni do danas nisu privedeni i kažnjeni. Dodajmo i to da je pokret Levijatan najavio učešće na izborima.

Priredila: Milica Ćirić
Izvor: 021
Foto: Facebook