Početna Gradske teme Crnojevićima uručena nagrada – hrana za laste koje žive na njihovom imanju

Crnojevićima uručena nagrada – hrana za laste koje žive na njihovom imanju

Porodica Crnojević u Sremskim Karlovcima na svom imanju ima čak 101 gnezdo seoskih lasta. Tako su laste, koje se gnezde na njihovom posedu, Crnojevićima donele i priznanje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uručilo je ovoj porodici nagradu za posvećeno čuvanje kolonije seoskih lasta – 1.601 kilogram kukuruza. Tonu kukuruza doniralo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kroz program „Proleće uživo“. Pola tone kukuruza darovala je Zemljoradnička zadruga Beška, a dodatni 101 kilogram kukuruza poklonio je anonimni bračni par iz Švajcarske.

– Prošle godine zakasnili smo da se prijavimo. Međutim, ove godine sin je bio na oprezu, prijavio je naše domaćinstvo i pobedili smo. Divan je osećaj kada znate da među svim drugim domaćinima imate najviše lasta. Prvi par je naselio našu štalu sada već davne 1998. godine. Od onda redovno, svakog proleća, one nam se vraćaju. Mi smo mnogim lastama poduprli gnezda da bi sprečili stradanje jaja i mladunaca. Izuzetno ih volimo i poštujemo – ponosno objašnjava Mira Crnojević.

Ove godine je u takmičenju „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ učestvovalo 446 domaćinstava iz svih krajeva Srbije. U prijavljenim domaćinstvima nastanjeno je više od 21.000 seoskih lasta u 3.566 gnezda.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ovim takmičenjem želi da ukaže na činjenicu da su mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način i priroda koja zavisi od njih ugroženi i da im preti nestanak usled zamiranja sela i pritiska koji stvara moderna poljoprivreda. Zato je neophodna sistemska podrška malim seoskim domaćinstvima koja žele da se bave poljoprivredom na održiv način.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay