Početna Gradske teme Cveta zdravstveni turizam: Stranci u sve većem broju u Novom Sadu popravljaju...

Cveta zdravstveni turizam: Stranci u sve većem broju u Novom Sadu popravljaju zube

0

dentist-428649_1920

Drastične razlike u cenama zdravstvenih usluga, dovode sve više stranaca u Novi Sad, kojima je, sa prevozom, smeštajem i ostalim troškovima, nekoliko puta jeftinije nego da su se lečili u svojoj zemlji.

Tako su pojedine stomatološke ordinacije razvile čitav biznis, gde u sklopu usluge imaju angažovanu osobu za prevoz pacijenata i obezbeđen smeštaj i vodiča.

U jednoj novosadskoj ordinaciji, takva praksa uspostavljena je pre dve godine i imaju u proseku tri pacijenta nedeljno iz inostranstva, koji dobiju besplatan smeštaj i boravak, ukoliko je cena intervencije preko 900 evra, što je, kako objašnjava vlasnik, pacijentima iz inostranstva isplativo. Dolaze, kaže, uglavnom zbog terapija koje su vezane za zubne implantate, izradu krunica i mostova, a do sada je kod njega bilo 150 stranaca.

Cene u Srbiji su među najnižim u Evropi. Poređenja radi, trenutno su jedino Ukrajina, Gruzija, Jermenija i Albanija jeftinije od nas. Svi ostali su skuplji, Mađari su duplo skuplji. Ako gledamo Evropu kao tržište od 850 milion ljudi, bukvalno smo od upola do 15 puta jeftiniji. Recimo, lečenje zuba kod nas je od 30 do 50 evra, dok je to u Norveškoj preko 1.000. Imali smo pacijente iz Australije, Kanade, Amerike i Južne Amerike i Afrike, sa svih strana dolaze. Nema pravila. Iz Evrope su uglavnom to Austrija, Nemačka, Švajcarska, a bilo je dosta Engleza, Holanđana i Belgijanaca. Pregovaramo sa klinikom iz Moskve, od Rusa smo četiri puta jeftiniji. Bukvalno, na koje god tržište da se okrenete, videćete da ima uspeha“, izjavio je on za portal “021” uz napomenu da želi da ostane anoniman.

Uglavnom dolaze na preporuku ili za njih saznaju preko interneta, a kako objašnjava, strancima je atraktivno to što nisu standardna stomatološka ordinacija, već imaju čitav set pratećih usluga koji su u vezi sa “dentalnim turizmom”.

Imamo organizovan doček na aerodromu, imaju besplatan smeštaj ako su usluge preko 900 evra, to je granica. Dovezemo ih u Novi Sad, smestimo u apartmane, za svaki termin u ordinaciji imaju besplatan prevoz do ordinacije. Ima raznih prohteva, svega tu bude, kupe bicikle, pa hoće da ih nose kući autobusom jer je jeftinije, kupe rakiju, beli luk, kilogram oraha, kulen… Pre neki dan je sleteo Irac i prvo je tražio da ga vozimo da kupi domaće pivo. Nema pravila. Gledamo da se osećaju dobro, da osete gostoljubivost, jer u očima Evrope imamo loš PR koji nas prati iz devedesetih. Imali smo pacijentkinju iz Holandije kojoj je porodica rekla da ne dolazi jer je kod nas ratno stanje, pa je ‘proguglala’ i shvatila da nije već 25 godina – prepričava iskustvo vlasnik ove stomatološke ordinacije.

Kako kaže, ordinacija postoji pet godina, a sa strancima rade tokom poslednje dve.

Obično dolaze ljudi koji imaju dugogodišnji problem, ne mogu da se smeju, da žvaću hranu, vuku to godinama pošto ne mogu da reše probleme u svojoj zemlji jer im je preskupo. Dođu ovde i sa celom platom. U poređenju sa našom državom, to je kao kada bi neko naš umesto 3.000 evra dao 400 evra. Dolazi nam uglavnom niža srednja klasa, čistačice, krojačice, radnici u pošti. Oprema nam je sva uvozna, materijali su svi uvozni. Prethodno smo radili sa Novosađanima, a 2013. godine imali smo prve goste iz inostranstva preko prijatelja iz Nemačke. Novosađanima je mnogo da daju 2.000 dinara da izvade zub, te se premišljaju da li da popiju brufen, pa ih možda prođe, a stranci dođu i bez problema daju 3-4.000 evra i pritom izađu zadovoljni, zahvalni i nasmejani. Tako smo uvideli da je to tržište kojem moramo da se okrenemo ako mislimo da zaradimo pristojno – dodaje on.

Osim kod zubara, u Novi Sad stranci neretko dolaze da skinu dioptriju, dok je Beograd vodeća destinacija za promenu pola. Pomama za plastičnom hirurgijom koja može da pomogne da se neko oseća lepše i sigurnije u sebe nije zaobišla ni Novi Sad, a za strance su takve usluge ovde posebno jeftine, operacije su i do četiri-pet puta povoljnije nego na Zapadu.

Novosadski plastični hirurg Dimitrije Panfilov koji sedam godina ima kliniku za plastičnu hirurgiju, kaže da u Novi Sad dolaze iz najrazličitijih država, upravo zbog cena, a da najčešće rade operacije nosa, dojki, fejs lifting i povećanje penisa.

Dolazili su iz Hrvatske, Austrije, Švajcarske, Nemačke. Nedavno mi je bio pacijent iz Južne Afrike, došao je sa svojom majkom na fejs lifting, prešao 14.000 kilometara, bio u hotelu i ostalo mu je još para, mnogo više nego da je to uradio u Kejptaunu. Iz Teksasa i iz Kalifornije su bili nedavno. Na povećanje penisa uglavnom dolaze stranci.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com