Početna Gradske teme Cvjetićanin: Hoćemo i EPK 2021 i Omladinsku prestonicu

Cvjetićanin: Hoćemo i EPK 2021 i Omladinsku prestonicu

Novi Sad Foto Mladen Sekulic

Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin juče je prisustvovao otvaranju Omladinskog kluba, prostora za mlade u Kineskoj četvrti, budućem “Youth creative polis-u”, koje je upriličeno u okviru procesa kandidature Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine.

Cvjetićanin je tom prilikom rekao da još uvek oseća uzbuđenje zbog toga što je Novi Sad pre tri dana osvojio prestižnu titulu Evropske prestonice kulture 2021, ali da kao sportista želi osvajanje “duple krune” i EPK 2021. i Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine.

– Novi Sad je grad mladih, u njemu živi 78.000 mladih starosne dobi od 13 do 30 godina i rade tri univerziteta – dva privatna i jedan državni i verujem da nas sredinom novembra očekuju lepe vesti iz Bugarske gde će 16. novembra biti proglašena Omladinska prestonica Evropre za 2019. godinu – rekao je Cvjetićanin.

On je istakao da je otvaranje Omladinskog kluba inicijalna kapisla za izgradnju “Youth creative polis-a” u Kineskoj četvrti.

– Prilikom otvaranja manifestacije OPENS DAY 2016, mogli smo na mikro nivou da vidimo šta takvo mesto treba da sadrži, od kulturno umetničkih sadržaja do “Chill” kafea, gde mladi mogu da razmene mišljenja, ideje i iskustva o važnim društvenim temama – naglasio je Cvjetićanin.

Koordinator projekta OPENS 2019. Vukašin Grozdanić rekao je novinarima da je ideja da se u novootvorenom Omladinskom klubu okupljaju mladi ljudi i sprovode svoje aktivnosti, a u njemu će biti organizovane i različite radionice.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Dragan Milić je rekao da je Omladinski klub bio neophodan Novom Sadu, dok je omladinskli aktivista i humanitarni radnik Goran Bajšanski, koji je dvostruki šampion sveta u savate boksu, rekao da veruje da će Novi Sad postati i Omladinska prestonica Evrope, jer veliki broj omladinskih organizacija zajednički radi na dobijanju te prestižne titule.

Omladinska prestonica Evrope“ je inicijativa koja podstiče građane i građanke da sprovode inovativne ideje i projekate koji podstiču aktivno učešće mladih u društvu. Istovremeno, kroz tu inicijativu se pronalaze uzori za budući razvoj omladinske politike u drugim evropskim zajednicama.

Izvor: Tanjug
Foto: Mladen Sekulić