Početna Gradske teme I dalje velik broj novoobolelih od korone u Novom Sadu, otvara se...

I dalje velik broj novoobolelih od korone u Novom Sadu, otvara se još jedan kovid centar

0

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 219 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

To je 18 pacijenata više u odnosu na juče.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, 17 pacijenata se nalazi u teškom stanju zbog čega su na respiratorima.

S obzirom na povećan broj pacijenata, Klinički centar Vojvodine je prinuđen da proširuje svoje kapacitete i otvara četvrti kovid centar na Klinici za urologiju, Klinici za maksilifacijalnu hirurgiju i Klinici za plastičnu hirurgiju.

Najveći broj hospitalizovanih pacijenata je sa područja Novog Sada, zatim slede pacijenti iz Vrbasa, Subotice i ostalih mesta u Vojvodini.

– U cilјu sprečavanja širenja i oboljevanja od Covid-19 virusne infekcije, apelujemo na građane da je obavezno pridražavanje svih preventivnih zaštitnih mera, što podrazumeva nošenje zaštitinih maski, održavanje odgovarajuće distance između osoba, redovno pranje i dezinfekcija ruku, kao izbegavanje okupljanja stanovništva u većem broju u zatvorenom prostoru – navode u Kliničkom centru Vojvodine.

U samoizolaciji u Novom Sadu je 628 osoba. U pitanju su osobe koje su asimptomatične ili su bile u kontaktu sa osobama koje imaju koronu. Juče je u samoizolaciji bilo 612 osoba, što znači da se nastavlja rast broja Novosađana u karantinu, ali je u pitanju nešto blaži rast u odnosu na prethodne dane.

U Srbiji je danas u izolaciji 8.041, dok ih je dan ranije bilo 7.603.

Gde ukoliko postoje simptomi korone?

Novosađani koji imaju simptome Covida-19 mogu da se jave na pregled u ambulantu u Juga Bogdana na Podbari, kao i u Kralja Aleksandra u Veterniku od 7 do 20 časova, dok dve kovid ambulante na Novom naselju i ambulanta u Zmaj Ognjena Vuka (ulaz sa Bulevara kralja Petra I) rade bez prestanka 24 časa. Takođe, od ove nedelje je otvorena i kovid ambulanta za trudnice u ambulanti u Zmaj Ognjena Vuka, čije je radno vreme radnim danima od 7 do 20 časova, a subotom od 7 do 13:30 časova. Non-kovid ambulanta je kod ambulante na Limanu IV koja se renovira, u mobilnoj ordinaciji za laboratorijske analize.

Nove mere uvedene u petak, pooštravanje ukoliko ne bude bolje

Podsetimo da su u petak, zbog trenutne epidemiološke situacije, u Novom Sadu uvedene nove mere u cilju sprečavanja širenja virusa. Od petka je zabranjeno okupljanje više od deset osoba na otvorenom i u zatvorenom, uz obaveznu fizičku distancu od najmanje 1,5 metara.

Takođe, svim ugostitelјskim objektima koji nemaju baštu, kao i noćnim klubovima, ograničeno je radno vreme na period od 6 do 21 čas, a onima sa baštom do 23 časa. Svim prodavnicama i tržnim centrima radno vreme je takođe ograničeno od 6 do 21 čas. Ovo ograničenje ne odnosi se na apoteke, benzinske pumpe i šaltersku prodaju hrane.

Set mera predviđa i da se u svim javnim zatvorenim prostorima, trgovinama, ugostitelјskim objektima, baštama i drugim objektima gde se prodaje roba i pružaju usluge, ograničava broj osoba koje mogu biti istovremeno prisutne u objektu, tako da na svaka 4 m2 može biti prisutna jedna osoba.

U Gradskom štabu za vanredne situacije su naveli da ukoliko se pokaže da trenutne mere ne daju rezultate, one će biti pooštrene.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija