Početna Gradske teme Danas na Štrandu akcija “Koža pamti”

Danas na Štrandu akcija “Koža pamti”

2971-strand-1

Na glavnom platou gradskog kupališta “Štrand” u Novom Sadu danas od 16 do 19 časova biće organizovana još jedna akcija “Koža pamti” Doma zdravlja “Novi Sad”. Svi zainteresovani građani moći će da dobiju savete u vezi sa zaštitom kože i pregledaju mladeže.
Sa građanima će razgovarati specijalista dermatovererolog dr Jadranka Janković.

Akcija „Koža pamti” je organizuje se sa ciljem informisanja i edukacije stanovništva o faktorima rizika za nastajanje malignih tumora kože i značaju zaštite kože, kao i organizacije preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja malignog melanoma.

Maligni melanom je jedan od najzloćudnijih tumora uopšte, sa izrazitom sklonošću ka ranom limfogenom i hematogenom metastaziranju. Glavni faktor rizika za nastanak malignog melanoma je izlaganje kože suncu. Koža od najranijeg detinjstva pamti neželjene efekte UV zračenja, pravi zapise koji se kasnije pretvaraju u patološke promene na koži – do onih najtežih – malignih tumora kože.

Rano otkrivanje malignog melanoma je put ka izlečenju, a upoznavanje sa faktorima rizika, informisanje i edukacija svih grupacija stanovništva o značaju zaštite od sunčevog zračenja i značaju preventivnih pregleda kože je neophodna i veoma opravdana.

Autor: RTV