Početna Gradske teme Danas niz akcija Doma zdravlja povodom Svetskog dana oralne higijene

Danas niz akcija Doma zdravlja povodom Svetskog dana oralne higijene

0

Dom zdravlja “Novi Sad” u utorak, 20. marta nizom akcija obeležiće Svetski dan oralnog zdravlja.

Građani će u objektu Univerexporta “Alba” na Futoškom putu 93c u terminu od 9 do 11 časova dobiti savete od stomatologa kako se adekvatnim higijensko-dijetetskim režimom zdravlje usta i zuba može sačuvati. Isto tako, građane koji se tog dana budu zatekli spremljeni su pokloni.

Na raspolaganju će biti i aktivnosti Preventivnog centra sa: kontrola šećera iz kapi krvi, merenje visine krvnog pritiska i izračunavanje BMI.

U stomatološkim ordinacijama koje se nalaze u objektima osnovnoškolskih ustanova stomatolozi Doma zdravlja će kroz kreativne radionice, posebno deci u prvom razredu, ukazati na značaj zdravlja usta i zuba. Deca će dobiti poklon pakete.

Oralne bolesti spadaju u najčešće hronične bolesti današnjeg društva. Posete stomatologu moraju da budu redovne i obavezne, jer se oralno zdravlje vrlo jednostavnim, bezbolnim i jeftinim preventivnim i profilaktičkim merama može sačuvati tokom života.

Oko 90 odsto stanovništva u svetu je u opasnosti od nekog oblika bolesti usta i zuba u toku života, a koje je moguće izbeći kroz državne programe prevencije, ranog otkrivanja oralnih bolesti i njihovo lečenja.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay