Početna Gradske teme Danas obeležavanje 76 godina od Novosadske racije

Danas obeležavanje 76 godina od Novosadske racije

Svečanim programom danas, 23. januara biće obeleženo 76 godina od Novosadske racije.

Centralni program počeće u 12 časova na Keju žrtva racije kod spomenika “Porodica”, a pomen će zajedno služiti predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Jevrejske zajednice Novog Sada. Tom prilikom u Dunav će biti spušteni venci sa broda Rečne flotile.

Program će biti nastavljen u 13:45 časova na Štrandu, gde će biti služen pomen kod spomen-ploče žrtvama Racije, a GSP će ustupiti autobus za prevoz građana sa Keja do Štranda, koji će polaziti u 13:30 časova.

Programu obeležavanja Novosadske racije prisustvovaće gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Episkop bački Irinej, glavni rabin Srbije Isak Asiel, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predstavnici Pokrajinske vlade, predstavnici Ambasade Izraela u Srbiji i Ambasade Mađarske u Srbiji.

Podsetimo, Novosadska racija se dogodila od 21. do 23. januara 1942. godine, kada su mađarske fašističke trupe u sklopu šire akcije u Južnobačkoj koja je trajala ceo januar i bila predstavljena kao odgovor na akcije Novosadskog partizanskog odreda, pobile hiljade Jevreja, Srba, Roma i pripadnika drugih naroda. U Novom Sadu je na ulicama, kasarnama, kao i na Štrandu bacanjem pod led ubijeno oko 800 Jevreja, 300 Srba i više desetina pripadnika drugih nacija.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here