Početna Gradske teme Danas počinje konkurs za učeničke domove u Novom Sadu

Danas počinje konkurs za učeničke domove u Novom Sadu

Prvi krug konkursa za prijem učenika u srednjoškolske domove za školsku 2018/2019. godinu, koji je raspisalo Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, otvoren je danas i traje do 17. jula.

U Novom Sadu učenici mogu konkurisati u dva doma za smeštaj učenika. To su mešoviti dom „Brankovo kolo” i Ženski srednjoškolski dom u Nikolajevskoj ulici.

Pravo na smeštaj i ishranu u tim ustanovama imaju đaci srednjih škola čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, a koji se prvi put upisuju u određeni razred u novoj školskoj godini. Uslov je i da učenici budu državljani Republike Srbije i da im prebivalište nije u mestu u kojem je škola koju pohađaju.

Prijavljivanje kandidata u Dom učenika srednjih škola „Brankovo kolo”, Episkopa Visariona 3, koji raspolaže sa 423 slobodnih mesta i u Ženski srednjoškolski dom, Nikolajevska 1, koji može da primi 200 dece, biće organizovano u tri roka. Prva raspodela planirana je od danas do 17. jula, dok je druga, predviđena za popunjavanje preostalih mesta i za učenike iz osetljivih društvenih grupa, od 20. do 24. avgusta.

POTREBNA DOKUMENTA
Učenici koji upisuju prvi razred srednje škole potrebno je da donesu svedočanstvo o završenim razredima (od petog do osmog), potvrdu o upisu u srednju školu i uverenje o položenom završnom ispitu. Učenici koji su upisani u drugi, treći ili četvrti razred srednje škole neophodno je da prilože svedočanstvo o završenom prethodnom razredu srednje škole, diplomu i druge nagrade s takmičenja u prethodno završenom razredu, a koja su u kalendaru takmičenja učenika i koje organizuje Ministarstvo prosvete, te nagrade i pohvale s aktivnosti u domu učenika.

Osim toga, svi kandidati moraju da predaju i uverenje o prihodima po članu porodice od prvog januara do 31. marta ove godine. Mora ga izdati nadležni opštinski organ iz mesta gde njegov roditelj ili staratelj ima prebivalište, a da ono nije menjano šest meseci pre objavljivanja konkursa.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay