Početna Gradske teme Danas počinje Tesla fest

Danas počinje Tesla fest

0

tesla_dani

Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest” održaće se od 12. do 15. oktobra na Spensu. Već 29 godina, svake godine se otvara 12. oktobra, dana koji pronalazači u Srbiji obeležavaju kao Dan Nikole Tesla i Dan pronalazača Srbije. Ovaj dan je Tesla u više navrata istakao da mu je jedan od najdražih u životu, jer je 12. oktobra 1887. godine podnoseći svoju prvu patentnu prijavu Američkom Zavodu za patente, obnarodovao svoje epohalno otkriće: Obrtno magnetno polje i polifazni sistem naizmeničnih struja i indukcioni motor na dar čovečanstvu na večnost. Doživeo je primenu svojih pronalazaka 1896. godine na Nijagarinoj hidrocentrali, a potom širom sveta. Na osnovu ovih pronalazaka i danas funkcioniše svetski energetski sistem.

“Tesla fest” je prikladna forma afirmacije inovacija, pronalazaštva i stvaralaštva mladih i čuvanja uspomene na nenadmašnog genija i najvećeg svetskog pronalazača. Na “Tesla festu” se za proteklih 28 godina takmičilo i učestvovalo na hiljade pronalazača i mladih talenata sa svojim idejama i pronalascima iz Srbije i još 25 zemalja širom sveta.

Ovu manifestaciju podržava Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) koja je i pokrovitelj međunarodne konferencije o inovacijama i svake godine dodeljuje prestižno priznanje za najuspešnijeg pronalazča.

Međunarodna konferencija o inovacijama i inelektualnoj svojini je 13. oktobra u amfiteatru Spensa, a otvaranje je u 11 časova. Dodela nagrada i priznanja međunarodnog žirija i WIPO 15. oktobra u 15 časova u svečanom salonu Spensa. Ove godine učestvuje više od 120 izlagača, pronalazača, mladih talenata istraživača, škola, instituta, fakulteta, preduzetnika iz zemlje i inostranstva sa oko 400 inovacija, pronalazaka i radova mladih talenata iz: Srbije, Rusije, Kine, Bugarske, Hrvatske, Republike Srpske, Švajcarske i dr.

Autor i foto: 021.rs