Početna Gradske teme “Dani Brazila”: Novi Sad u ritmu karnevala

“Dani Brazila”: Novi Sad u ritmu karnevala

Novi Sad je devetu godinu u nizu domaćin manifestacije “Dani Brazila” – novosadskog samba karnevala koji se završava danas. Sada već tradicionalni internacionalni događaj ponovo je okupio istinske ljubitelje brazilske kulture, umetnosti i sporta, a svim posetiocima pružio priliku da tokom tri dana osete duh ove jedinstvene zemlje Južne Amerike.

Kultura Brazila, raznolika i bogata počela je poslednjih decenija da se intenzivnije širi Evropom kroz različite umetničke izraze – samba baterije, elektronsku muziku, samba ples i kapueru.

– Manifestacija “Dan Brazila” osmišljena je pre devet godina od strane ljubitelja brazilske kulture. Ideja nam je bila da brazilsku kulturu približimo našim sugrađanima i ljudima iz regiona. Rekla bih da smo mi po temperamentu i karakteru veoma slični Brazilcima. Mi smo kao i oni druželjubivi, gostoprimljivi, pomalo temperamentni ali uvek spremni na šalu, bez obzira da li je vreme odgovarajuće, tako da nije ni čudno da je jedan ovakav festival zaživeo u Novom Sadu – kaže portparolka manifestacije “Dani Brazila” Nevena Stević.

Kako je rekla Brazilcima se dopada naša zemlja i kultura, tako da kada jednom dođu vrlo rado se vraćaju u Srbiju.

– Svake godine želimo da podsetimo Novosađane da brazilska kultura može biti mnogo interesantna i živopisna. Vrhunski stručnjaci iz Evrope i Brazila iz oblasti samba perkusija, kapuere i samba plesa, održavaju radionice tokom sva tri dana festivala na atraktivnim novosadskim lokacijama. Radionice su namenjene kako za one iskusne tako i za one koji žele prvi put da se oprobaju u kapuera borilačkoj veštini, iskuse sviranje brazilskih udaraljki ili zaplešu sambu – kaže Nevena.

Radionice kapuere u organizaciji sportsko – rekreativnog kluba “Capoeira Senzala Novi Sad” tokom sva tri dana trajanja festivala održava se na gradskoj plaži “Štrand”, a kako je Nevena pojasnila namenjene su deci i odraslima, profesionalcima i početnicima.

– Učesnici imaju priliku da na radionicama probaju sve aspekte kapuere: borilački, muzički i akrobatski, ali i različite stilove i druge igre povezane sa kapuerom i brazilskom kulturom. Poslednjeg dana festivala, kapueristi u tradicionalnoj karnevalskoj povorci kroz grad pokazuju šta su naučili, uz učesnike radionica samba plesa i perkusija i prepoznatljive brazilske ritmove – kaže Nevena.

Završnica festivala je jedinstvena karnevalska povorka svih učesnika radionica koji će poslednjeg dana festivala, danas u 19 sati u ritmu sambe, prodefilovati kroz centar grada i pokazati svoje umeće.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: Ilustracija/Pexels