Početna Gradske teme Darko Rundek protiv seče šume na Fruškoj gori

Darko Rundek protiv seče šume na Fruškoj gori

Legendarni pevač Darko Rundek podelio je na svojoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku peticiju protiv seče šume na Fruškoj gori.

On je u objavi napisao: “Nije dakle samo u Hrvatskoj! Brutalna i slijepa pohlepa? Mahnitost?”

Peticija “Zaustavimo seču šume u Nacionalnom parku Fruška gora” na sajtu peticije.rs trenutno ima više od 2.000 potpisnika.

“Ovom peticijom izražavamo stav da se odmah prestane sa nekontrolisanom i neselektivnom sečom šuma koje nisu u funkciji očuvanja i podmlađivanja šuma Fruške gore, već su samo i isključivo u funkciji finansijskog poslovanja Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora. Pozivamo nadležno Ministarstvo za zaštitu životne sredine da preduzme zakonske obaveze kontrole rada Javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora i hitno zaustavi dalje uništavanje šuma i ekosistema na Fruškoj gori”, piše u opisu peticije.

Dodaje se da ovakva seča traje “neuobičajeno dugo, nekoliko godina unazad vrlo intenzivno” i da ona ni po obimu ni po vrsti radova ne spada u aktivnosti koje se izvode u okviru redovnog stručnog održavanja, sređjivanja i održivog korišćenja šumskog područja.

Inače, ovih dana je na Fejsbuku pokrenuta i grupa “Odbranimo šume Fruške gore”, po uzoru na udruženje “Odbranimo reke Stare planine”.

Izvor: 021
Foto: Pixabay