Početna Gradske teme Deca iz vrtića “Čuperak” pripremala zdrav doručak

Deca iz vrtića “Čuperak” pripremala zdrav doručak

0

zdrava hrana vritici 21oktobar

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat posetio je vrtić “Čuperak” gde je održana demonstracija pripreme obroka po principima pravilne ishrane. Hranu za doručak, sa decom iz vrtića pripremili su studenti gastronomije Departmana za geografiju, turizam i ugostiteljstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, po receptu lekara, specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Iako svakog oktobra, ovom i drugim akcijama tradicionalno stavljamo akcenat na pravilnu ishranu, veoma je važno da deca tokom cele godine svakodnevno obraćaju pažnju na to kako se hrane. Proizvodi koji sadrže prekomernu količinu soli ili masnoća mogu biti uzročnici nastanka kardiovaskularnih bolesti, diabetesa i drugih oboljenja i zato moramo da ih u najranijem životnom dobu naučimo koje su to namirnice dobre za njihov pravilan rast i razvoj i kako da ih kombinuju“, izjavio je prof. dr Zoltan Horvat.

Ova akcija se realizuje svake godine, u okviru zdravstveno – promotivne kampanje “Oktobar, mesec pravilne ishrane” koju sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo. Prema rečima dr Milke Popović iz Instituta, više generacija novosadske dece je na ovaj način naučilo da spremi zdrav obrok, a jedna od najvažnijih poruka ovogodišnje kampanje je “Unos masti”.

Budući da postoji dilema koje su masti dobre, a koje loše i koliko ih je potrebno uneti, ove godine smo se odlučili da obradimo tu temu, ali i da skrenemo pažnju na to da je deci potrebno obezbediti dovoljno energije, ali ne previše, da bi ona pravilno rasla i razvijala se. U okviru kampanje organizovali smo edukacije za sve one koji u okviru vrtića i osnovnih škola dolaze u kontakt sa hranom, a napravili smo i edukativni materijal za roditelje koji su najvažniji elemenat u ovom procesu“, istakla je dr Milka Popović.

Demonstraciji pripreme obroka prisustvovala je i v.d direktora Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo” Mirjana Đurđev koja je objasnila da ova ustanova u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine sa velikom pažnjom sastavlja jelovnik i kontinuirano vrši kontrolu energetske vrednosti, biološke vrednosti, kao i bezbednosti hrane.

Autor i foto: NsHronika.rs