Početna Gradske teme Deca obolela od raka u subotu na Trgu slobode pozivaju na zagrljaj

Deca obolela od raka u subotu na Trgu slobode pozivaju na zagrljaj

0

Svetski dan dece obolele od raka obeležava se u subotu, 15. februara, u 40 gradova u Srbiji, pa tako i u Novom Sadu.

Inicijativu za obeležavanje ovog dana predvodi Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), koje na Trgu slobode priprema poseban program, sa dva dečja hora, simboličnim puštanjem balona i novinom u programu – kolektivnim zagrljajem.

Kako kaže Teodora Todorović iz Nurdora, dečji horovi nastupaju s idejom da upravo deca podržavaju decu, uzimajući u obzir činjenicu da će na Trgu slobode biti prisutna i izlečena deca, ali i mališani iz mesta širom Vojvodine koji upravo biju svoju bitku s rakom.

“Program počinje u 12 časova nastupom dečjih horova, a u 13 časova će naša izlečena deca pustiti balon u obliku srca ka nebu, za podršku deci koja se sada leče i kojima je potrebno da znaju da nisu sama, ali i u čast dece koja nažalost više nisu sa nama. Ovogodišnji slogan nam je: ‘Mnogo je važno da zagrliš snažno’, te će prisutni građani u odbrojavanju od 10 do nule na svakoj cifri zagrliti nekog drugog u svojoj blizini. Simbolično, preko celog trga imaćemo kolektivni zagrljaj”, navodi Todorovićeva za naš portal.

Inače, Nurdor još uvek radi na svom novom projektu, a reč je o roditeljskoj kući u Beogradu. Naime, sopstvenim sredstvima i pomoću donacija humanih građana, Nurdor podiže novi dom za decu koja su na lečenju i njihove porodice, koji nemaju mogućnosti da konstantno tokom lečenja putuju od kuće do bolnice. Naša sagovornica kaže da su kapaciteti u Beogradu trenutno nedovoljni.

“Zato možete da nas podržite i svaka donacija koju date na Trgu slobode u subotu ili direktno nama u bilo kom trenutku, usmerava se za ovaj projekat i novi dom”, dodaje Teodora Todorović iz Nurdora.

Izvor: 021
Foto: Pixabay