Početna Gradske teme Dečija bolnica dobila novi mikroskop za genetsku analizu

Dečija bolnica dobila novi mikroskop za genetsku analizu

0

Dečija bolnica od danas koristi novi mikroskop za genetsku analizu, koji joj je doniralo preduzeće “Vodovod i kanalizacija”. V.d. direktora Dečije bolnice Jadranka Jovanović Privrodski kaže da će se mikroskop koristiti za citogenetsku analizu.

“Analiza se radi iz raznih tkiva, pre svega iz periferne krvi, zatim iz fetalnih tkiva, iz plodove vode, fetalne krvi. Mikroskop je neophodan za analizu ovog tipa. Omogućiće mnogo bržu dijagnostiku i važan je za planiranje zdravog potomstva”, navodi ona. Prethodni mikroskop koji je Dečija bolnica koristila bio je star 25 godina, a godišnje se na Institutu za citogenetsku analizu uradi 3.000 analiza tog tipa.

Dečijoj bolnici neophodni su i drugi novi instrumenti, pre svega monitori na intenzivnoj nezi, respiratori, popravka sala, hirurški instrumenti, pokretni RTG aparat i drugi.

Mikroskop je koštao 500.000 dinara, a direktor “Vodovoda” Gvozden Perković kaže da se na ovoj donaciji neće zaustaviti, već će nastaviti da opremaju Dečiju bolnicu neophodnim instrumentima. On je pozvao i ostala javna preduzeća da pomognu toj zdravstvenoj ustanovi.

Autor: Suzana Stojićević