Početna Gradske teme Dečja bolnica u Novom Sadu dobila retinalnu kameru

Dečja bolnica u Novom Sadu dobila retinalnu kameru

0

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu je dobio retinalnu kameru koja će služiti za otkrivanje oboljenja mrežnjače kod prevremeno rođene novorođenčadi, a sredstva za dobijanje ovog uređaja obezbedio je Pokrajinski sekratarijat za zdravstvo.

Preveremno rođena novorođenčad su posebno „ osetljiva“ grupa pacijenata, koja zbog svoje nezrelosti i udruženih oboljenja imaju veoma visok rizik od oboljenja mrežnjače (retinopatije), što može dovesti i do slepila.

Retinalna kamera je uređaj koji se koristi za skrining na retinopatiju prematuriteta. Slike dobijene pomoću retinalne kamere uz softver koji je integrisani deo aparata čine alat kojim se otkriva oboljenje i prati ishod lečenja.

Na Institutu se godišnje zbrinjava u proseku oko 300-350 prevremeno rođene dece kod kojih je neophodno uraditi skrining ovim uređajem.

Retinalna kamera će značajno doprineti u zbrinjavanju ovih pacijenata, a rad na otkrivanju ovog oboljenja i pravovremeno lečenje obezbeđuju osnov za dobar razvoj vida i sprečavanje nastanka slepila već u najranijem periodu života.

Inače, zbog sve većeg broja pacijenata koji zahtevaju oftalmološko lečenje, prošle godine je u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, osnovana oftamološka služba.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay