Početna Gradske teme Dečjem selu u Sremskoj Kamenici kotlovi na biomasu

Dečjem selu u Sremskoj Kamenici kotlovi na biomasu

PAJTIC_BIOMASA
Kotlovi na biomasu u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici pušteni su danas u rad. Ugrađeno je 11 pogona za grejanje na biomasu, čime je, prema rečima predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića, obezbeđena ušteda od pet do šest miliona dinara godišnje.

“Što je izuzetno mnogo, zbog toga što će sva ta sredstva ostati Dečjem selu za različite namene u zbrinjavanju dece i za obezbeđivanje što boljih uslova života. Pored materijalnih ušteda, ovakvo grejanje smanjuje na minimum emisiju štetnih gasova u vazduh i na taj način se obezbeđuje da deca u Dečjem selu žive i zdravije. Ova investicija je važna jer ukazuje koliko je ogroman potencijal u biomasi: negde oko 10 miliona tona u Vojvodini može godišnje da se iskoristi. Koristi se svega oko milion tona. I u narednim godinama ćemo nastojati da u sve institucije ugradimo pogone za grejanje na obnovljive izvore. I ubuduće ćemo, preko Sekretarijata za energetiku i drugih naših programa, podsticati ovakve projekte, jer omogućavaju da koristimo biomasu, koja je naša najvažnija ruda u Srbiji, a pogotovu u Vojvodini”, rekao je Pajtić.

Sredstva koja će se uštedeti na energentima biće uložena u bolju integraciju i edukaciju štićenika. U ovu investiciju uloženo je devet miliona dinara.

Autor: 021.rs