Početna Gradske teme Dejanu Aleksiću pripala nagrada “Rade Obrenović”

Dejanu Aleksiću pripala nagrada “Rade Obrenović”

0

nagrada_zdi

Nagrada “Rade Obrenović”, koju dodeljuju Zmajeve dečje igre, pripala je Dejanu Aleksiću za knjigu “Čudesni podvizi Azbučka Prvog u trideset slova”, u izdanju “Službenog glasnika”. Na konkurs za nagradu prispelo je ove godine 10 romana za decu i mlade. Žiri, u kojem su bili Snežana Šarančić Čutura, Ivana Mijić i Melanija Rimar, za najbolju knjigu proglasio je roman Dejana Aleksića.

“Čudesni podvizi Azbučka Prvog u trideset slova” može se čitati kao roman sa plemenitom, prosvetiteljskom misijom, naveo je žiri. U obrazloženju stoji i da je “sugestivnost igrivosti, paradoksa, nonsensa, ironije, humora kojima se pred Azbučkom i čitaocem rastače tajna jednog po jednog slova, poseban kvalitet Aleksićevog romana”.

Bez trunke patetike i suvoparnosti on jeste pohvala prolasku kroz jedna od najvećih vrata u životu pojedinca – vrata duhovnosti i identiteta. Ovijeni bezazlenošću, za kojom, uzgred rečeno, savremena dečija književnost sve više čezne, Azbučkovi podvizi čitaju se kao dokaz da fikcija, humor i igra zaista ne moraju plaćati danak tendenciji pedagoškog kova, da svrhovitost ne mora biti izvan umetnosti ili u sukobu s njom“, ocenio je žiri.
Nagrada će laureatu biti uručena 4. decembra u sedištu Zmajevih dečjih igara.

Autor i foto: 021.rs