Početna Gradske teme Delovi za sondu za Jupiter iz Novog Sada

Delovi za sondu za Jupiter iz Novog Sada

vesna-crnojevic-bengin

Ponuda Biosens centru Univerziteta u Novom Sadu da izradi komponentu za svemirsku sondu koja će biti lansirana na Jupiter, naše istraživače ispunjava ponosom i pruža im neverovatne mogućnosti, izjavila je danas Tanjugu profesorka Vesna Crnojević Bengin, jedan od osnivača tog naučnog centra.

Ona je napomenula da je, baš u toku nedavne promocije ekskluzivnog i za našu zemlju veoma važnog naučnog projekta “Antares”, stigao poziv Biosens centru iz Evropske svemirske agencije (ESA) da učestvuje u pripremama za prvu misiju ESA na Jupiter 2022. godine.

Naučnici tog centra pozvani su da naprave komponentu za termalni menadžment za sondu koja će biti upućena na najveću planetu Sunčevog sistema, istakla je profesorka Crnojević Bengin.

Objasnivši da je ta komponenta neophodna jer se sonde greju, kako svojim radom tako i od Sunca, ona je dodala da će naši istraživači u tom postupku primenjivati tehnologiju mikro elektromehaničkih sistema – MET.

“To je za nas neverovatna prilika. Sam taj osećaj da će nešto što ćete raditi otići u svemir, putovati beskonačno daleko i trajati večno, ispunjava nas velikim ponosom i našim istraživačima pruža neverovatne mogućnosti”, kaže profesorka Crnojević Bengin, koja je rukovodilac projekta “Antares”.

Biosens centar sa ukupno 68 vrhunskih istraživača, koji postoji i uspešno radi osam godina, dobio je nedavno projekat “Antares” u okviru Timing poziva Evropske komisije (EK) i to u izuzetno oštroj konkurenciji naučnih institucija iz zemalja članica EU.

“To je zaista jedan elitni projekat kojim EK želi da izabere i stvori desetak evropskih Centara izvrsnosti što znači da naša zemlja i naša nauka imaju veliku šansu da budu na mapi evropskih vrhunskih naučnih istraživanja”, naglasila je profesorka.

EK će, kako je podsetila, taj projekat u prvoj fazi finansirati sa oko pola miliona evra a nakon ocene biznis plana koji će joj dostaviti Biosens centar, očekuje se čak 30 miliona evra za novu opremu i otvaranje novih radnih mesta u oblasti nauke.

To će, kako ističe profesorka, značajno doprineti usporavanju “odliva mozgova”, odnosno odlasku iz Srbije mladih i izuzetno talentovanih naučnika i stručnjaka.

Ona je napomenula da Biosens centar, koji je do sada ostvario više od 20 međunarodnih projekata, ne samo da je uspeo da u našoj zemlji zadrži više od 60 mladih kadrova nego i uspešno privlači naše istraživače iz inostranstva da se vrate pa čak zapošljava i strance.

“Kroz projekat ‘Antares’, čiji je jedan od osnovnih ciljeva transfer znanja iz nauke u privredu, pre svega u poljoprivredu, pruža se ogromna šansa pre svega srpskoj nauci ali će od toga velike koristi imati i naše okruženje”, ističe profesorka.

Osnovno usmerenje Biosens centra, koji ima najsavremeniju opremu i izuzetno posvećene stručnjake, jeste razvoj savremenih informacionih, komunikacionih i senzorskih tehnologija i njihova primena u poljoprivredi, kao najznačajnijoj privrednoj grani naše zemlje.

Profesorka dodaje da se te tehnologije uveliko primenjuju u svetu, jer je rastućem čovečanstvu neophodno obezbediti dovoljne količine hrane i pitke vode u uslovima kada to više nije moguće širenjem obradivih površina nego je potrebno povećavati efikasnost agrara, primenom novih naučnih znanja i metoda.

Mnoga naučna istraživanja Biosens centra već imaju praktičnu primenu u našim poljoprivrednim kompanijama, pre svega ona koja se odnose na usavršavanje sistema za navodnjavanje, monitoring životne sredine i useva. Profesorka Vesna Crnojević Bengin je zahvalila Ministarstvu nauke i pokrajinskom sekretarijatu za nauku na dosadašnjoj velikoj podršci tom centru.

“Ta podrška je neophodna, pogotovo u ovom trenutku kada želimo da napravimo veliku naučnu instituciju, koja će parirati najjačima i to na evropskom nivou”, naglašava ona i podseća da je resorno ministarstvo partner Biosens centru na “Antares” projektu.

Izvor: rtv.rs
Foto: biosensecenter.com