Početna Gradske teme Deo radnika DES-a počeo štrajk, direktor obećao ostavku ako se problemi ne...

Deo radnika DES-a počeo štrajk, direktor obećao ostavku ako se problemi ne reše

Radnici preduzeća DES od danas u sedam časova stupili su u štrajk zbog neisplaćenih zarada i drugih problema u firmi.

Članica Sindikata “Sloga DES” Zorica Stepanov za “021” je potvrdila da u štrajku učestvuje više od 60 radnika od ukupno 170, koliko ovo preduzeće zapošljava. Oko 60 odsto radnika su osobe sa invaliditetom.

Zaposleni u preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje invalidnih lica i invalida oštećenog sluha, traže isplatu zaostalih zarada, overavanje zdravstvenih knjižica, isplatu putnih troškova i povezivanje radnog staža.

Direktor preduzeća Branislav Kostadinović obratio se radnicima sa obećanjem da će pokušati danas da im uplati bar jednu zaostalu zaradu, i da će narednih dana pokušati da reši neke od problema, a ukoliko se to ne desi, podneće ostavku.

S druge strane, radnici obećanjima ne veruju, jer rešenje ne vide u ostavci direktora, s obzirom da se uprava firme menjala prethodnih godina, a problemi su ostajali. Prema njihovim rečima, mora da reaguje država, jer je ona osnivač DES-a i zato što su ranije pomoć obećavali ministar rada Zoran Đorđević i drugi nadležni.

Problemi u poslovanju DES-a traju već dugo, pa tako radnicima koji nisu osobe sa invaliditetom staž nije povezan od 2010. godine, a osobama sa invaliditetom pune dve godine.

Radnici su pre stupanja u štrajk pokušali da nađu rešenje u razgovoru sa rukovodstvom i 16. jula im je obećana isplata dela aprilske plate i odgovor na socijali program, ali kako ništa nije urađeno za protekle dve nedelje, zaposleni su prekinuli rad.

DES je bio u ogromnim dugovima, većim od 250 miliona dinara, pa su Grad Novi Sad i 17 lokalnih samouprava odlučili da dugovanja koje to preduzeće ima zbog neuplaćivanja doprinosa za plate konvertuju u kapital. Odluka o konverziji duga u vlasništvo je doneta kako bi se spasilo ovo preduzeće.

U DES-u se prave elektroormani, HTZ oprema, rade molersko-stolarske poslove, štampaju raznovrstan materijal… ali je poslednjih godina posla sve manje.

Izvor i foto: 021