Početna Gradske teme Deo radnika Pošte suspendovan: Šalteri rade skraćeno

Deo radnika Pošte suspendovan: Šalteri rade skraćeno

Štrajk radnika Pošte nastavio je sa obustavom radnog vremena. Pojedini šalteri u poštama u Novom Sadu rade skraćeno, a prema najavama, dostava penzija na kućne adrese penzionera počela je juče.

Tomislav Mandić, glavni poverenik Samostalnog sindikata poštanskih radnika za Novi Sad, izjavio je za 021 da su radnici glavnog poštanskog centra u Novom Sadu koji štrajkuju juče suspendovani i dobijaće samo trećinu plate, a danas je zaprećeno da će isto biti učinjeno sa svim šalterskim radnicima. Kako kaže, očekuju da će suspenzije sutra biti podeljene i poštarima. Prema njegovim rečima, suspenzije niko neće da prihvati jer je to urađeno protivzakonito i suprotno Zakonu o radu.

Dodaje da pojedini šalteri i neki poštari u Novom Sadu rade jer su zaposleni na osnovu ugovora o radu.

– Oni su zaposleni na određeno vreme i oni su ostali da rade zato što njima u svakom trenutku mogu da prekinu ugovor, dok za nas koji smo stalno zaposleni moraju da drže određenu proceduru koja ponovo neće biti ispoštovana jer su počeli da nas zastrašuju suspenzijama. Ukoliko oni ne povuku ove nezakonite suspenzije bićemo primorani da se obratimo daljim sudskim instancama – navodi Mandić.

Na ulazu u Glavnu poštu okačeno je obaveštenje da će umesto dosadašnjih 11 sati šalteri biti otvoreni sedam sati radnim danima (10-17h), a četiri sata subotom (10-14h).

Združena akcija „Krov nad glavom“ podržala je štrajk radnika Pošte.

Nezadovoljni visinom plata, radnici u poštama u Srbiji stupili su u štrajk početkom decembra. Glavni zahtev je da plate budu u nivou republičkog proseka, odnosno oko 50.000 dinara.

Izvor: 021, novisad.com
Foto: Pixabay