Početna Gradske teme Devojčica koja je pala sa Radničkog van životne opasnosti

Devojčica koja je pala sa Radničkog van životne opasnosti

0

Decija_bolnica

Petnaestogodišnja M.L. koja je u ponedeljak popodne kod Radničkog pronađena sa teškim povredama glave i karličnog dela tela, operisana je i nalazi se van životne opasnosti. Kako 021 saznaje iz Dečije bolnice, tim lekara juče oko podneva uspešno je izveo operaciju povređene kičme petnaestogodišnjakinje.
Pacijentkinja je sada stabilna i van životne opasnosti. Očekuje se da će već u narednih nekoliko dana krenuti sa rehabilitacijom. Takođe, sledi i saniranje povreda na glavi, ali to neće uticati na njeno opšte stanje. Ona se trenutno nalazi na Odeljenju intenzivne nege, što je standardna procedura u ovakvim slučajevima, ali se očekuje da će u toku današnjeg dana biti prebačena na odeljenje“, rekao je za 021 Dušan Vuković, portparol Dečije bolnice.

radnicki_ograda

Da podsetimo, devojčica je u ponedeljak oko 15:45 časova pronađena u haustoru nedaleko od zgrade Radničkog i tada joj je konstatovana fraktura lobanje i donjeg dela kičmenog stuba, te posekotine oko kolena. Ona je u Dečiju bolnicu došla u svesnom stanju. Nezvanično, devojčica je pala sa napuštene zgrade Radničkog univerziteta.
Novinari portala 021 obišli su juče zgradu Radničkog i zatekli inspektore koji rade na rasvetljavanju uzroka pada ove petnaestogodišnjakinje.

Takođe, pronašli smo i jedini ulaz u zgradu, tačnije otvor napravljen tako što su odvaljene tri daske koje su činile zaštitnu ogradu da niko ne bi ulazio. U samoj zgradi zatekli smo nekoliko veoma opasnih mesta sa kojih se, uz samo malo nepažnje, može lako pasti, povrediti,pa i ugroziti život.

radnicki_visina

Inače, kostur zgrade Radničkog već 15 godina predstavlja veliku opasnost za sve veći broj mladih Novosađana kojima je trend postao da se na njega penju i tamo prave žurke.

Samo je pitanje vremena bilo kada će se neka nesreća dogoditi, a godinama nema nikakvih nagoveštaja u vezi sa obnovom zgrade Radničkog“, rekao je za 021 Mirko Karakaš, direktor Novosadskog otvorenog univerziteta.

radnicki_ulaz

Osećam se očajno i bespomoćno, jer sam čini mi se preduzeo sve što je bilo u mojoj mogućnosti. Na moje insistiranje je ta ograda od fosni i postavljena, mada sam ja uvek bio za neku trajniju vrstu ograđivanja koja ne bi mogla da se probije. Na žalost ovo se moralo dogoditi i sada je neumesno okrivljavati bilo koga, ali za generalno stanje zgrade deo odgovornosti snosi grad, jer od njih nikad nije bilo minimuma dobre volje da se situacija sa zgradom Radničkog reši“, rekao je Karakaš.

Prema njegovim rečima, sve nadležne institucije su obaveštene o stanju Radničkog univerziteta. Čak postoje i strateški partneri koji su zainteresovani za obnovu ove zgrade, ali još uvek imovinski odnosi formalno-pravno nisu devodeni do kraja, jer Dnevnik Holding ima 1/10 udela, odnosno prava korišćenja, dok NOU ima 9/10. Da bi se moglo raditi bilo šta sa Radničkim potrebno je da se zahtev za konverzijom sprovede, odnosno da se pravo korišćenja prevede na pravo svojine. Iz NOU-a su taj zahtev još pre tri-četiri godine podneli Republičkoj direkciji za imovinu, ali sva dokumentacija i dalje tamo stoji i niko na njoj ne radi.

Autor: 021.rs
Foto: Dejan Đolović