Početna Gradske teme Digitalna nastava i u novosadskim učionicama

Digitalna nastava i u novosadskim učionicama

Projekat “Digitalne učionice”, pokrenut je prošle školske godine. Dva nastavnika osnovne škole “Vasa Stajić”, prošla su obuku, a od sledeće školske godine, biće više nastavnika i razreda koji će imati taj moderni pristup nastavi.

Uz redovnu i digitalnu knjigu i kompjuterski miš se na času istorije uči i proverava znanje. Na zabavan i interaktivan način, razred aktivno učestvuje u proveri znanja prethodnih lekcija kroz kviz i mape. Đaci nam otkrivaju, da im je ovako mnogo zanimljivije i lakše nego da pišu u sveske.

Deca kada dođu kući, takođe mogu pomoću šifre da pristupe digitalnom udžbeniku, video zapisima, ukrštenicama, pitanjima uz lekcije i drugo. Nastavnica istorije kaže da i ona deca koja do sada nisu volela istoriju, sada je obožavaju.

“To je igra, to je nešto predivno. Normalno je da mora da se pamte godine, ali te godine najlakše se pamte pomoću mape uma koje mi imamo. Istaknemo značajnu ličnost, da li je to Helenističko doba, Aleksandar Veliki, onda pravimo te mape uma i na taj način se pamte na primer datumi”, objašnjava Mirjana Vuksanović, nastavnica istorije.

Iz OŠ “Vasa Stajić” obuku za digitalne učionice prošli su nastavnica istorije i nastavnik informatike i u toku ove godine predaju u petim razredima.

“Obuku će proći šest nastavnika koji će predavati u 5. i 6. razredu naredne školske godine kao i učitelji koji će predavati u 1. i 2. razredu naredne školske godine”, kaže Jasmina Pastonjicki, direktorka OŠ “Vasa Stajić”.

Nastavnici u 500 škola u Srbiji obuhvaćeni su ovim projektom, a pored škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada je uključeno još nekoliko škola.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay