Početna Gradske teme Dino park otvoren bez dozvola

Dino park otvoren bez dozvola

dinosaur-534822_640

Dino park u Novom Sadu otvoren je krajem aprila uz nedostatak dozvola i dokumentacije za gotovo sve njegove delove i sadržaje, a mnogi ugovori predstavljaju i dalje tajnu za javnost, naveo je danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Javno komunalno preduzeće Gradsko zelenilo koje sa privatnom gubitaškom firmom Lagrota upravlja tim parkom nije obezbedilo potrebnu dokumentaciju za uvođenje struje na koju treba da se priključe, tako da dinosaurusi rade uz pomoć agregata, navedeno je u tekstu.

VOICE je dodao i da ne postoje ni dozvole za držanje životinja, a sem ugovora koji ide na ruku privatnoj firmi Lagrota koja ima jednog zaposlenog, ukoliko grad ne izađe u susret Gradskom zelenilu i ne oslobodi ih određenog dela zakupa, ovom preduzeću neće ostati ništa u kasi od zarade Dino parka.

Novosadski Dino park prostire se na 1,7 hektara površine i uključuje 24 replike dinosaurusa, mini jezero, 12D bioskop, rođendaonicu i igraonicu, prostor sa ponijima, restoran, suvenirnicu, teatar, adrenalin park i mini zoo vrt, ali u ugovoru Gradskog zelenila i Spensa koji im je iznajmio svoje zemljište na godinu dana, navodi se da je zakupljeno samo 360 metara kvadratnih gde se nalaze replike dinosaurusa.

Ugovor Lagrote i Gradskog zelenila garantuje privatnom partneru godišnju zaradu od 11 miliona dinara, dok troškovi zakupa zemljišta, uređenja i održavanja parka padaju na račun javnog preduzeća, naveo je VOICE.

Obaveza firme Lagrota, prema ovom dokumentu, jeste da isporuči replike praistorijskih životinja i ako zatreba, popravi kvarove na maketama tokom narednog petogodišnjeg perioda.

“Privatni partner, po slovu ugovora, nema doslovno nijednu jedinu obavezu u pogledu plaćanja bilo kakvih troškova uređenja parka. Prihode od prodaje ulaznica Zelenilo i Lagrota će deliti po pola, a garantuje se zarada od 22 miliona godišnje, dok je cena karte 250 dinara za decu i 350 za odrasle”, navedeno je u tekstu.

Taj novinarski istraživački centar je naveo da je firma Lagrota internešnel, koja je pobedila na tenderu za izgradnju Dino parka u Novom Sadu kao jedina koja je podnela dokumentaciju, tokom 2014. godine poslovala u minusu, u 2015. joj je račun bio u blokadi tri puta, a prema podacima Agencije za privredne registre posluje sa samo jednim zaposlenim.

Posetioci Dino parka sada imaju priliku da jašu ponije, a najavljen je i dolazak kornjača sa Galapagosa koje će im pokloniti beogradski zoološki vrt, uprkos zakonu koji zabranjuje držanje životinja na javnoj površini.

Iz nevladine organizacije Link plus koja se bavi zaštitom životinja, najavili su da će podneti prijave protiv odgovornih, ukoliko se pokaže da se životinje mimo zakona i mimo njihove dobrobiti drže u Dino parku.

Autor: Beta
Foto: Foto: Ilustracija/Pixabay