Početna Gradske teme Divlji parking na Novom naselju i dalje samo divlji parking

Divlji parking na Novom naselju i dalje samo divlji parking

0

Iako su na jesen prošle godine započeti radovi na pretvaranju divljeg parkinga na Bulevaru kneza Miloša, na Novom naselju, u takozvani “urbani džep”, stanje posle izvedenog posla deluje nedovršeno, a zelenilu još uvek nema traga.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije sprovela je prošle godine javnu nabavku za Opremanje površine javne namene “46 urbanih džepova” na teritoriji Novog Sada u okviru projekta Evropska prestonica kulture. Angažovana su preduzeća “Graditelj NS” u zajedničkoj ponudi sa kompanijama “KLM Iženjering TM” i “Invest-inženjering”, a vrednost ugovora bila je 8,2 miliona dinara bez PDV-a.

U međuvremenu, došlo je do manjka i viška radova, a samim tim i do promene vrednosti ugovora. Kako se može videti u dostupnoj dokumentaciji, zbog toga što se, između ostalog, “u okviru građevinskih radova neće formirati nove zelene površine”, bilo je neophodno povećanje radova zbog podizanja behaton ploča i vraćanja u prvobitno stanje. Ipak, na kraju su se javili manjkovi radova, pa se tako i vrednost ugovora smanjila na 7,5 miliona dinara bez PDV-a.

Prema javnoj nabavci koja je raspisana za ovu lokaciju od izvođača radova traženo je nekoliko vrsta radova, od rušenja asfaltne konstrukcije, preko radova na konstrukciji “urbane sobe”, postavljanje svetlosnih stubića, ali ne i radovi na stvaranju zelenila, koje, osim nekoliko stabala, ni ne postoji na Trgiću, kako ovaj prostor zovu stanovnici ovog dela Novog naselja.

Trenutno stanje je takvo da su ploče koje su ranije postojale na Trgiću i dalje tu, podjednako ruinirane kao što su bile i ranije. Deo šuta je ostavljen sa strane. Dodatak su jedino stubići sa osvetljenjem i novoizgrađeni prostor za parter sedenje, na kojem još uvek nema mesta za sedenje, dok je u njegovom središnjem delu rupa, koja može da bude potencijalno opasna ukoliko neko u nju upadne.

U preduzeću “Graditelj NS” poručuju za 021.rs da su “uspešno realizovali sve ugovorene radove na realizaciji navedenog projekta”, te da bi za dodatne informacije trebalo da se obratimo Gradskoj upravi za građevinsko zemljište. U vezi sa “urbanim džepom” na Novom naselju Gradskoj upravi smo se obratili još krajem prošle godine, ali ni nakon nekoliko podsećanja da nisu odgovorili na pitanja, odgovora o urađenom poslu još uvek nema.

Upravo iz tog razloga nije poznato niti jasno da li će radovi na ovom lokalitetu biti nastavljeni, kao ni hoće li biti zelenila. Prema projektu koji je objavljen u već završenoj javnoj nabavci za posao koji je već urađen, veći deo površine Trgića trebalo je da bude prekriven zelenilom kojeg trenutno nema ni u naznakama. Upravo je zelenilo ono što bi trebalo dodatno da obogati ovaj prostor.

“Javni prostor će se parterno inovirati, kroz odgovarajuće intervencije u prostoru, koje će obuhvatiti: uređenje pešačkih površina, javnih zelenih površina uz adekvatno hortikulturno uređenje – zadržavanje postojećih stabala, te prilagođavanje istog elementima urbanog mobilijara, koji će datom ‘urbanom džepu’ dati osobenost i šarm kao i inovaciju javnog osvetljenja”, navodi se u projektu objavljenom u okviru dokumentacije za javnu nabavku.

U pronalaženju odgovora na pitanje da li će stanovnici Novog naselja dobiti zeleni trg ili ne, ne pomaže ni plan javnih nabavki Gradske uprave za građevinskog zemljište i investicije za 2020. godinu, u kojoj se ne pominje ova lokacija, ali se može videti da će za opremanje površina za “urbane džepove” na Detelinari, Salajci, MZ “Omladinski pokret”, te u Kovilju, Begeču i Starim Ledincima, biti izdvojeno više od 112 miliona dinara.

Ideja sa pretvaranjem Trgića na Novom naselju u zeleni trg jeste bila i ta da se u potpunosti iskoristi potencijal prostora koji je pre toga korišćen kao divlji parking. Međutim, kako se može videti, vozači ovog dela grada ga i dalje koriste kao parking, s obzirom na nedostatak parking mesta u takozvanom Šarengradu.

Kako smo ranije istakli, prostor “urbanog džepa” je omeđen zgradom u obliku ćiriličnog slova “П”, u čijim se prizemnim delovima nalazi poslovni prostor. Tako bi planirani zeleni trg trebalo da bude okružen sa tri kladionice, dva kafića, kafanom, pekarom, prodavnicom brze hrane, prodavnicom mlečnih proizvoda, apotekom, zdravom hranom, frizerskim salonom…

Ukoliko se radovi na ozelenjavanju ovog prostora ipak budu radili, to će značiti da će se ponovo angažovati preduzeće koje će raskopavati Trgić, vaditi popucale ploče, biće plaćano njihovo odlaganje na deponiju, potom će biti plaćeno i hortikulturalno uređenje lokacije. I, naravno, sve to će platiti Novosađani.

Izvor: 021
Foto: Pixabay