Početna Gradske teme Do kraja maja počinje obnova prvih fasada u Podgrađu

Do kraja maja počinje obnova prvih fasada u Podgrađu

0

Obnova prvih fasada zgrada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, trebalo bi da počne do kraja maja, saznaje 021. U pitanju je deo projekta Grada Novog Sada na obnovi starih zdanja.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić potvrdio je za 021 da je prva javna nabavka za obnovu fasada šest objekata završena, da su potpisani ugovori, i da će ukoliko ne bude nepredviđenih problema, prvi radovi početi krajem meseca. Svi radovi bi trebalo da traju 50 dana. Posao je dodeljen firmi “Ornament investinženjering” iz Beograda sa suizvođačima “Niković Company” iz Beograda koja se jedina javila za svaku pojedinačnu zgradu i imala ispravnu ponudu.

Za obnovu Trga vladike Nikolaja 1 biće plaćeno 2,4 miliona dinara, za Trg vladike Nikolaja 3 – 5,1 milion dinara, za Beogradsku 2 – 3,3 miliona dinara, za Beogradsku 4 – 2,1 milion dinara, za Beogradsku 8 – tri miliona dinara i za obnovu zgrade u Lisinskog 2 – 7,9 miliona.

Podsetimo da je u Zavodu u toku tender za obnovu još pet fasada i to u Beogradskoj 1, 3, 5, 7 i 9. Ovo je deo od ukupno 21 objekta koji će biti uređeni tokom ove godine.

U Gradiću će biti sređeno ukupno 45 objekata i procenjena vrednost radova je oko 100 miliona dinara.

Najavljeno je i da će Republika sa dodatnih 200 miliona dinara u naredne dve godine pomoći uređenje fasada u centru Novog Sada.

Autor i foto: 021.rs