Početna Gradske teme Dobar odziv na dodelu subvencija za samozapošljavanje

Dobar odziv na dodelu subvencija za samozapošljavanje

Ličen Bojana
Ličen Bojana

Od kako je, krajem marta, Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2015. godini, samo u Novom Sadu je do sada stiglo 50 prijava.
Da bi baš njihova ideja dobila 160 ili 200 hiljada dinara, potrebno je da kandidati imaju završenu obuku za započinjanje sopstvenog posla, da su nezaposlena lica i da registrovanu delatnost obavljaju najmanje 12 meseci.

Sanja Rista Popić, nezaposlena mlada majka i pedagoškinja odlučila je postane preduzetnica. Želi da pokrene centar koji će se baviti edukacijom roditelja dece predškolskog uzrasta.

Ovih dana, u Edukativnom centru Pokrajinske vlade, Sanja i još 40 nezaposlenih ljudi intenzivno uče kako da napišu biznis plan i dobrom idejom konkurišu za novac Nacionalne službe za zapošljavanje za započinjanje sopstvenog biznisa.

Obuka za osnovni biznis plan je besplatna, kažu u Regionalnoj razvojnoj agenciji „Bačka“ a ključno je da polaznici i zainteresovani shvate da je to prvo poglavlje njihove buduće preduzetničke priče.
Negovanje biznis ideja i buđenje preduzetničkog duha, prepoznao je i Grad Novi Sad i 2013. pokrenuo mere koje direktno podstiču razvoj preduzetništva a to su najčešće subvencije, odnosno, novac koji Grad izdvaja za buduće preduzetnike. Prema rečima gradskog većnika Gorana Sečujskog, do sada se na konkurs za aktivne mere samozapošljavanja prijavilo 50-ak ljudi.
Budućim preduzetnicima mogla bi biti od pomoći i informacija da u Novom Sadu nedostaju Suvenirnice, uslužne radnje koje su naslonjene na turizam ali i ideje koje bi mogle doprineti većem iskorištenju turističkih potencijala Dunava, Petrovaradinske tvrđave i Fruške Gore.
Tu je i nezaobilazni sektor Informacionih tehnologija koji se visoko rangira pri ocenjivanju biznis ideje.

Autor:RTV