Početna Gradske teme Dobrotvorna prodaja kolača, predstavljanje Asocijacije za promociju srpske hrane i Dan Zlatibora...

Dobrotvorna prodaja kolača, predstavljanje Asocijacije za promociju srpske hrane i Dan Zlatibora danas na “Danubius Food Planetu”

Drugi po redu Festival nacionalnih kuhinja “Danubius Food Planet” počeo je 11. maja na Trgu slobode u Novom Sadu i sve do 3. juna posetiocima će se predstaviti 23 zemlje.

Juče nam se predstavila Švedska. Prisutnima se obratio Nj.E. gospodin Jan Lundin, ambasador Švedske, koji se zahvalio organizatorima na mogućnosti da predstavi švedsku kuhinju, ali isto tako napomenuo da obožava srpske specijalitete. Gospodin Lundin je rekao da u Švedskoj živi 130.000 Srba i da bi voleo da isto toliko Šveđana poseti Srbiju i uživa u njenim lepotama.

Pesmom ”Euphoria”, švedske evrovizijske pobednice, predstavile su se učenice 7. i 8. razreda osnovnih škola ”Sveti Sava” i ”Jovan Jovanovic Zmaj” iz Sremske Mitrovice (učenice predstavljaju Švedsku na takmičenju ”Srbija u ritmu Evrope”).

Za kraj programa usledila je degustacija hrane koju je pripremio g. Lars Ekberg, zvanični kuvar Švedske Rezidencije.

Danas nas očekuje bogat program na “Danubius Food Planetu“.

Od 12h do 16h organizujemo “Dobrotvornu prodaju kolača – Kupi kolač, daruj osmeh”. Sav prihod od prodaje kolača biće doniran Domu za decu u Veterniku. Kolače će pripremati novosadske domaćice i restorani “Astal Šaren” i “Grismel”. Cena kolača je 50 dinara. Sa nama će na Trgu slobode biti i štićenici Doma u Veterniku.

Od 17h predstavićemo Asocijaciju za promociju srpske hrane. Asocijacija je neprofitna organizacija čiji je cilj jačanje prehrambene industrije kroz promociju i pozicioniranje srpske hrane kao prepoznatljivog brenda. Uz podršku USAID Projekta za konkurentu privredu, omogućićemo već ovog leta domaćim proizvođačima i start up preduzećima da se predstave na najvećem sajmu visokokvalitetne hrane, Summer Fancy Food Show u Njujorku, prvi put posle pauze od sedam godina. Proizvođači koji će Srbiju predstavljati na Summer Fancy Food Show-u u Njujorku su: Flora d.o.o, Vrtlari, Planinsko blago, Basket Zdravija Hrana Made By Hand, Happy Honey, Suncokret, Global Foods, Laki, Drenovac.

Sa nama će danas u 17h biti sledeći proizvođači: Branislav Sekulić – Vrtlari doo, Tanja Olajdžija – savetnik za zdravu ishranu – Happy Honey, Ksenija Perčić – Suncokret doo i Andrija Mišković – Global foods doo, a njihove proizvode ćete moći besplatno da probate.

Od 18h predstavljamo Zlatibor i zlatiborsku kuhinju. Turistička organizacija Zlatibora pripremila je različite zlatiborske ukuse – pršutu, kajmak, kravlji i koziji sir, urdu, kao i rakiju.

Prisutni će imati priliku da učestvuju u kvizu i osvoje različite poklone produženi vikend za dve osobe na Zlatiboru, dva puta spa centar za dvoje u hotelu Olimp i Iris, porodične ulaznice za Dino park, ulaznice za Stopića pećinu, vaučer za Avantura park, nagradni paket Zlatiborca, nagradni paket mlekare Naša Zlatka.

Pridružite nam se na Trgu slobode!

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius, proslaviće će značajan jubilej, 100 godina postojanja, sa svim posetiocima. Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Od 11. maja do 3. juna u okviru “Danubius Food Planeta” predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Njihove ekselencije, ambasadori iz 23 zemlje sveta i njihovi cenjeni kuvari pripremaće svoja tradicionalna jela u Gorenje kuhinji koristeći i njihova posuđa. Ovogodišnji izbor pao je na kuhinju Selena koja osvoja elegancijom, kvalitetom i modernim dizajnom, a ukoliko vam se dopada ova kuhinja ili uživate u opremanju svog doma obavezno posetite i Gorenje Studio na Bulevaru Vojvode Stepe 38 ili preostalih 15 raspoloživih lokacija širom Srbije.

Kuvarima ambasada pomažu studenti Prirodno matematičkog fakulteta sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura “stare novosadske kafane”, Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

“Danubius Food Planet” organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija.