Početna Gradske teme Dodeljen posao radova na Mostu slobode: Dve “sestre” saniraju probleme

Dodeljen posao radova na Mostu slobode: Dve “sestre” saniraju probleme

0

Tri firme, od kojih su dve poslovno povezane, dobile su vredan posao izvođenja radova na održavanja Mosta slobode u trećoj fazi sanacije i pratećih radova.

Radovi vredni gotovo 36 miliona dinara sa kameničke strane obuhvatiće sanaciju silazne spiralne rampe, asfaltiranje i peskarenje, antikorozivnu zaštitu pešačkih ograda i instalaciju novih odbojnih ograda uz pešačke staze.

Radovi će obuhvatiti i sanaciju spoja rampe i konstrukcije mosta, izradu prelazne ploče na počecima rampi, sanaciju pešačkih staza od spiralne rampe ka tunelu s obe strane mosta, a betonski ivičnjaci uz pešačke staze biće porušeni i postavljeni granitni ivičnjaci na sloju cementnog maltera.

Na srednjem delu mosta ukloniće se rastinje i šiblje, a sa novosadske strane Mosta slobode uradiće se antikorozivna zaštita svih površina unutrašnjosti glavnih nosača, te ugradnja novih dilatacionih spojnica.

Posao su na tenderu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije dobile firme “Bricken” iz Novog Sada, “Extra-auto transport” iz Vrbasa i “Antikor” iz Beograda.

Firma “Bricken” osnovana je 1. jula 2020. godine, pretežna delatnost joj je izgradnja mostova i tunela, vlasnik je Vladan Drašković, a zastupa je Filip Radović. Nije do sada imalo zapažena učešća na tenderima, ali ima mnogo poznatiju “sestru-preduzeće” – “Extra-auto transport” iz Vrbasa.

Naime, ova firma, koja je u zajedničkoj ponudi dobila posao održavanja Mosta slobode, ima udeo od 50 odsto u vlasništvu firme “Bricken”. Komisija imenovana za ovaj postupak javne nabavke zaključila je da ne postoji nikakav sukob interesa.

Firma “Antikor” osnovana je 1965. godine i bavi se antikorozivnom zaštitom.

Ovaj trojac jedan je od dve pristigle ponude na tenderu Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije. Drugu ponudu dostavio je beogradski “Jadran” u zajedničkoj ponudi sa “MDJ Most-NS”. Međutim, “Bricken” je sa saradnicima ponudio za nekoliko miliona dinara nižu cenu u odnosu na konkurente, te su dobili posao za koji će biti plaćeni gotovo 36 miliona dinara sa PDV.

U okviru prethodne faze radova na održavanju Mosta slobode, posao je takođe pripao vrbaskoj firmi “Extra-auto transport”, koja je poznata po dobijanju poslova u Novom Sadu i okolini, ali i kupovini ZGOP-a. I u oviru tog, prethodnog tendera, ponuđač je bila firma “MDJ Most-NS”, čije ponuda nije prihvaćena jer je – kao i sada, bila skuplja.

Rok za izvođenje radova je 299 kalendarskih dana.

Izvor: 021.rs
Foto: Unsplash