Početna Gradske teme Dogodine gradnja izbegličkih stanova u Veterniku

Dogodine gradnja izbegličkih stanova u Veterniku

0

 

Izgradnja 276 stanova u Ulici Vojvode Putnika u Veterniku, po informacijama iz Komesarijata za izbeglice i migracije, trebalo bi da počne na proleće sledeće godine.

Kako kažu u Komesarijatu, izbor korisnika u završnoj je fazi, a istovremeno je u toku i projektovanje stanova, odnosno zgrada.

U sklopu priprema za realizaciju tog projekta gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević 18. avgusta 2014. godine potpisao je s Komesarijatom za izbeglice i migracije Memorandum o saradnji, kojim je predviđena izgradnja 276 stanova za izbeglice. Tim programom predviđeno je da korisnici nakon šest meseci korišćenja stana pod zakupom, stiču pravo na njegov otkup, pod uslovima povoljnijim od tržišnih i po propisima o stambenom zbrinjavanju izbeglica.

U Gradskoj kući ističu da je Novi Sad ispunio svoj deo obaveza predviđenih Memorandumom o saradnji, što znači da je obezbedio komunalno opremljeno građevinsko zemljišta za gradnju. Novac za podizanje stanova obezbeđuje se iz donacije Fonda Regionalnog stambenog projekta, preko Banke za razvoj Saveta Evrope. Pre dve godine potpisan je ugovor između Grada Novog Sada, Komesarijata za izbeglice i migracije i Jedinice za sprovođenje projekta, čime su se stekli uslovi za otpočinjanje procesa izbora korisnika. Na javni poziv raspisan prošle godine, koji je trajo mesec dana, prijavilo se 695 najugroženijih izbegličkih porodica.

Zaključno s 1. julom ove godine, u Novom Sadu je registrovano 21.445 izbeglica. Oni, kao i 29.781 ljudi koji su u međuvremenu uzeli državljanstvo Srbije, imaju pravo da se prijavljuju na programe stambenog zbrinjavanja, s tim što su ti programi prvenstveno namenjeni najugroženijim socijalnim slučajevima, obolelima, kao i porodicama koje su izgubile svoje najbliže u ratu, a pri tom nemaju nigde trajno rešeno stambeno pitanje.

Izvor: Dnevnik/Z. Milosavljević
Foto: Ilustracija/Pixabay