Početna Gradske teme Dokle se stiglo sa rekonstrukcijom staza u Futoškoj: Jedna etapa odložena jer...

Dokle se stiglo sa rekonstrukcijom staza u Futoškoj: Jedna etapa odložena jer su radovi preskupi

0

Rekonstrukcija pešačko-biciklističkih staza duž Futoškog puta i Futoške ulice tekla je po planu, dok posledice aktuelne globalne inflacije nisu zahvatile domaće građevinske firme, ali i Grad Novi Sad.

Pre pet dana, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije ove godine je odustala od rekonstrukcije jedne od etapa u poslu faznog sređivanja pešačkih i biciklističkih staza duž Futoškog puta i Futoške ulice.

Reč je o drugoj etapi u okviru prve faze radova, o delu staze od Ulice Antona Čehova do Bulevara oslobođenja.

Dok je Gradska uprava procenila da radovi na ovoj etapi vrede okvirno 50 miliona dinara bez PDV, jedini ponuđač na tenderu – ujedno i grupa firmi kojoj su dodeljeni svi poslovi na rekonstrukciji Futoškog puta i Futoške ulice, “Put invest” i saradnici, procenio je da su radovi dosta skuplji.

Nakon što je u martu stigla ponuda građevinskih firmi po ceni od oko 57 miliona dinara bez PDV, sa rokom izvođenja radova 240 kalendarskih dana i rokom garancije tri godine, Uprava je procenila ovu ponudu kao neprihvatljivu.

U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, odstupanje između prvobitne procene vrednosti radova i nove procene je veliko, te će novac za ovu fazu biti planiran u budžetu za narednu godinu.

Na pitanje kako se radovi odvijaju u ovom trenutku i dokle se odmaklo, u Upravi navode da je deonica od Hajduk Veljkove do Bulevara patrijarha Pavla završena 20. aprila, a obuhvatila je rekonstrukciju 3,2 kilometra biciklističke i 2,7 kilometra pešačke staze.

Ukupna vrednost ove investicije, koja predstavlja sufinansiranje sa APV, iznosi 181.1 milion dinara. Radovi na rekonstrukciji pešačkih i biciklističkih staza Futoške ulice i Futoškog puta – faza 1, prva etapa (deonica od Hajduk Veljkove ulice do Ulice Antona Čehova) biće završeni pre ugovorenog roka. Preostalo je da se uradi još samo jedna manja deonica u dužini od 40 metara (od Ulica dr Hempta do Hajduk Veljkove ulice), što se očekuje u narednih nekoliko dana. Za ovu investiciju izdvojeno je 59.4 miliona dinara, a rekonstruisano je 900 metara i pešačke i biciklističke staze – navode u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay