Početna Gradske teme Dom zdravlja nastavlja projekat „Reaguj danas za zdravije sutra”

Dom zdravlja nastavlja projekat „Reaguj danas za zdravije sutra”

0

Dom zdravlja „Novi Sad”, već četiri godine, uz podršku Gradske uprave za zdravstvo, sprovodi projekat „Reaguj danas za zdravije sutra”.

Cilj samog projekta je otkrivanje i kontrola faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije tipa 2 šećerne bolesti, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.

  • 04.11.2019. (ponedeljak) – MZ “Vera Pavlović”
  • 05.11.2019. (utorak) – Javno komunalno preduzeće “Tržnica”
  • 06.11.2019. (sreda) – Muzička škola “Josip Slavenski”

Akcija traje od 08:00 do 10:00 časova, a sastoji se iz više segmenata.

Prezentacija o faktorima rizika sa posebnim akcentom na ishranu. Merenje visine krvnog pritiska, telesne mase i visine, obima struka i izračunavanje BMI. Određivanje vrednosti šećera u krvi. Popunjavanje upitnika za procenu rizika za nastanak tipa 2 šećerne bolesti. Individualni rad sa pojedincima koji imaju visok stepen rizika za nastanak šećerne bolesti.

Šećerna bolest /Dijabetes melitus/ spada u grupu metaboličkih bolesti koje se karakterišu povećanim vrednostima šećera u krvi nastalim zbog poremećaja u lučenju i/ili dejstvu dejstvu insulina. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije objavljenim u 30. oktobra 2018. godine broj obolelih porastao je sa 108 miliona u 1980. na 422 miliona u 2014. godini, pri čemu 90% obolelih ima tip 2 dijabetesa.

U nastanku tipa 2 dijabetesa pored genetskih faktora veoma značajnu ulogu imaju negenetski faktori. Negenetski faktori u koje ubrajamo gojaznost, sa posebnim akcentom na centralnu gojaznost, fizička neaktivnost, ishrana bogata masnoćama i zasićenim masnim kiselinama, a siromašna voćem i povrćem i drugim namirnicama bogatim dijetnim vlaknima su posebno značajni, jer zdrav način života, a prevashodno zdrava ishrana, može da spreči do 70% slučajeva obolevanja od tipa 2 šećerne bolesti.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay