Početna Gradske teme Dom zdravlja opomenut zbog ispitivanja seksualnosti novosadskih studenata

Dom zdravlja opomenut zbog ispitivanja seksualnosti novosadskih studenata

studentski_dom_zdravlja

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da je Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad postupio po njegovom rešenju da prestane sa obradom i obriše podatke o ličnosti koje je, bez pravnog osnova, prikupio kroz upitnik za studente prilikom sistematskog pregleda.

Naime, Gej lezbejski info centar je službi Poverenika saopštio da Zavod nezakonito prikuplja podatke o seksualnoj orijentaciji.
Služba Poverenika je utvrdila da Zavod čuva 1.780 primeraka upitnika, koji pored identifikacionih podataka sadrži i odgovore na pitanja o seksualnoj orijentaciji, kao i na niz drugih pitanja koja se odnose na psihofizičko-zdravstveno stanje“, navodi se u saopštenju.

Reč je o podacima, ukazuje se, koji po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti spadaju u kategoriju “naročito osetljivih podataka” i koji se shodno tome mogu obrađivati samo na osnovu slobodnog, pismenog pristanka osobe, uz uslov da je prethodno obaveštena o svrsi i svim drugim relevantnim pitanjima u vezi sa tim.
Samo izuzetno, ovi podaci se mogu obrađivati bez pristanka, kad je to zakonom izričito predviđeno“, piše u saopštenju.

Poverenik ocenjuje da je ovaj slučaj samo jedan od mnoštva koji svakodnevno upozoravaju na zabrinjavajuće nizak nivo poznavanja standarda zaštite podataka o ličnosti, što je posledica potpunog odsustva strateškog osmišljenog pristupa zaštiti podataka o ličnosti.

Autor: Danas
Foto: 021.rs