Početna Gradske teme Dovoljno maski, rukavica i sredstva za dezinfekciju u novosadskim apotekama

Dovoljno maski, rukavica i sredstva za dezinfekciju u novosadskim apotekama

0

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u prethodnih nekoliko dana, veća je potražnja za zaštitnim maskama, rukavicama i sredstvima za dezinfekciju. Kada se situacija sa koronavirusom zahuktavala u martu, pojedine apoteke nisu imale dovoljno zaštitnih sredstava. Kakva je situacija tokom drugog talasa, proveravala je naša ekipa.

Aktuelna borba protiv Kovida 19 zahteva i dalje pridržavanje preporučenih mera zaštite, posebno u gradovima u kojima je proglašena vanredna situacija. Novosađani kažu da kupuju zaštitu u apotekama, da ništa ne manjka, te da se redovno dezinfikuju i tokom ovih letnjih dana.

Da razloga za zabrinutost nema, potvrđuju u novosadskim apotekama. Pored toga što ne postoji problem u nabavkama gotovih proizvoda, apoteke su obezbedile i sirovine za proizvodnju dezinfekcionih sredstava.

“Snabdevenost apoteka zaštitnim maskama, rukavicama, sredstvima za dezinfekciju u vidu rastvora za kožu, gelova, na bazi etanola od 70 posto i asepsola trenutno u svim apotekama dovoljna, nemamo nikakvih problema sa nabavkama. Potražnja trenutno jeste za nijansu povećana, međutim, s obzirom na to da smo apsolutno snabdeveni, nemamo nikakvih problema”, kaže magistar farmacije Sonja Tepić iz apoteke “Janković”.

Zaštitna sredstva kupuju sve generacije, od roditelja sa decom do najstarijh sugrađana, kažu farmaceuti, naglašavajući da se cene nisu menjale.

“Nezahvalno je govoriti o cenama, jer variraju od apoteke do apoteke, ali okvirno negde cena maski je oko 60 i neki dinar, 70, kako gde, a cena alkohola je oko 300 dinara litarsko pakovanje. To zavisi od proizvođača, zavisi od same apoteke, uslova i slično. Par rukavica je oko 30 dinara”, kaže magistar farmacije Miljana Brkljač iz apoteke “Cvejić”.

Pored nošenja maski i rukavica, u cilju zaštite i prevencije od koronavirusa, preporučuje se i socijalna distanca i redovno pranje ruku.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay