Početna Gradske teme Drugi dan Šekspir festivala predstavljen pozorišni komad “Magbet”

Drugi dan Šekspir festivala predstavljen pozorišni komad “Magbet”

magbet-1

Drugog dana drugog Šekspir festivala, pozorišna grupa iz Irana izvela je jednu od Šekspirovih najpoznatijih tragedija, “Magbet”. Zbog lošeg vremena, igranje predstave pomereno je iz Vile Stanković u Čortanovcima u novosadsko Srpsko narodno pozorište.

Amatersko pozorište iz Teherana “Katatonija” izvelo je jedan od najboljih komada u istoriji svetske književnosti, Šekspirov “Magbet”. Tekst košmarne radnje od kog se krv ledi u žilama, pun demonskih likova, seksualne manipulacije – i naravno, političkih ubistava. Elizabetanski horor, na iranski način.

Ova pozorišna grupa oformljena je pre oko sedam godina. Hosejn ju je pokrenuo, iako je tada bio veoma mlad – i još uvek je mlad, sada ima 23 godine – a zamislite ga tek tada. Ali uradio je to! Prvo – on je genije, a zatim – njegov otac je reditelj i glumac, njegova majka je glumica, tako da možemo reći da je on na neki način rođen na sceni, znate. On je, zapravo, prohodao na sceni, i veoma je upoznat sa načinom na koji pozorište funkcioniše.

Večeras, na repertoaru “Šekspir festivala”, biće izveden “Kralj Lir”, Beloruskog slobodnog pozorišta, predstava koja je – kako organizatori navode – oduševila celu Evropu i privukla pažnju brojnih gostiju iz šireg regiona – iako je u Belorusiji zabranjena.

Autor: RTV
Foto: Fejsbuk