Početna Gradske teme Državni revizor u Temerinu, Novom Sadu i Pokrajini, kontrola i u GSP-u

Državni revizor u Temerinu, Novom Sadu i Pokrajini, kontrola i u GSP-u

0

Državna revizorska institucija upravo kontroliše poslovanja opštine Temerin, AP Vojvodine, Grada Novog Sada, “Vojvodinašuma” i Gradskog saobraćajnog preduzeća u Novom Sadu.

Revizor će, s ovakvim rasporedom, dve godine uzastopno provesti u Pokrajini i Gradu Novom Sadu, nakon što su prošle godine na kontroli bili završni računi budžeta ovih organa za 2018. godinu. Revizor, kako je 021 pisao, nije našao neke veće zamerke u završnim budžetima Grada i APV, ali jesu pronađene nepravilnosti u papirima Gradske uprave za imovinu.

Revizori su 2017. godine već bili u Temerinu, kad je kontrolisano poslovanje JKP “Temerin” za 2015. godinu i pronađene brojne malverzacije – između ostalog, otkriveno je da je direktor ovog preduzeća nezakonito sebi povećao platu sa 80.000 na skoro 100.000 dinara, da privilegovani pojedinci nisu morali da plaćaju kartu za bazen, koju su drugi građani uredno plaćali, te da su se čelnici bahatili na troškovima reprezentacije, potrošivši dva miliona dinara više nego što su zakonski smeli.

DRI je upoznata i sa prostorijama GSP-a, gde je boravila 2013. godine i tada zbog utvrđenih nepravilnosti podnela krivičnu prijavu protiv tadašnjeg direktora Milana Balaća.

Inače, počela je i revizija u novosadskom Centru za socijalni rad.

Podsetimo, u toku prošle godine državni revizor je otkrio razne nepravilnosti u gradu i u Vojvodini. Zbog nezakonitih radnji koje je otkrio revizor predsednik Opštine Sremski Karlovci sada se brani na sudu, u Vrbasu se na terenu obavljao fiktivni rad, u Šidu je više od 174 miliona dinara potrošeno mimo zakona na javne nabavke, a u okružnom zatvoru u Novom Sadu povlašćeno su se dodeljivale specijalizacije.

Brojnih nepravilnosti bilo je i u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Vršcu, ali i u preduzeću “Hidrosrem”. Takođe, revizijama je utvrđeno da Srbija nije ni blizu spremna za poplave, te da opasan otpad mahom skladišti nezakonito.

Revizije su pokazale da brojni gradovi, među kojima je i Novi Sad, nemaju planove za upravljanje poslovnim prostorom.

Najavljene revizije u novosadskim preduzećima samo su deo rasporeda državnog revizora, a svi nalazi biće objavljeni krajem godine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay