Početna Gradske teme DS: Vodovod beleži nezapamćeno loše rezultate

DS: Vodovod beleži nezapamćeno loše rezultate

vodovod_novi_sad
Gradska vlast u Novom Sadu i poslovodstvo Javno-komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija postigli su nezapamćeno loš poslovni rezultat prošle godine, jer nisu bili u stanju da realizuju program investicija koji su sami napravili i usvojili, saopštio je novosadski odbor Demokratske stranke.
“Lane je neutrošeno ostalo ukupno 865 miliona dinara predviđenih za ulaganja u razvoj vodovodne i kanalizacione mreže, što nesumnjivo ukazuje na to ko je kriv i za nedavnu poplavu, kada je gotovo čitav grad bio pod vodom, čim je pala prva jača prolećna kiša”, navodi se u saopštenju.

Vodovod i kanalizacija je u 2014, navodi DS, utrošilo samo 28,41 odsto sredstava predviđenih za investicije u vitalnim tehničkim sistemima, što na više nego ubedljiv način pokazuje “koliko je gradska vlast nesposobna i nezainteresovana za razvoj grada”.

Na primer, u projektu rekonstrukcije pogona za preradu vode realizovano je samo 6,79 odsto od plana, izgradnji primarne kanalizacije u rejonu Rumenačke ulice svega 55 odsto, a programu rekonstrukcije i širenja vodovodne mreže tek 57,59 odsto, navodi se u saopštenju.

Sadašnja gradska vlast u Novom Sadu, navode iz DS, nasledila je od svojih prethodnika najveću cenu vode u Srbiji. Kako se dodaje u
saopštenju, sve što je u prethodne tri godine urađeno na razvoju vodovodne i kanalizacione mreže u gradu, zasniva se na sredstvima i projektima koje je obezbedila prethodna gradska vlast.

Sadašnja vlast i poslovodstvo Vodovoda i kanalizacije nisu pripremili, a kamoli realizovali, doslovno nijedan nov razvojni projekat, niti su sproveli bilo kakve mere racionalizacije i štednje, o kojoj gradska vlast, inače, toliko voli da priča, ističu u DS-u.

“Štaviše, ovo preduzeće u prethodne tri godine jedini rast beleži upravo u rashodima za tekuće poslovanje, na kojim jedino može i treba da se štedi. Gradski odbor DS u Novom Sadu unapred zna da će gradska vlast i za ove porazne rezultate okriviti DS, pa će odmah, da ne bismo posle zamarili javnost novim saopštenjem, odgovoriti i na te besmislene optužbe”, navedeno je u saopštenju.

Takođe, u istoriji Vodovoda i kanalizacije, samo je u periodu 2002-2004. na čelu tog preduzeća bio jedan član DS, a sadašnji vlastodršci su samo u prethodne tri godine tamo promenili četiri svoja direktora, dodaje se u saopštenju.

Vodovod: Neistinite su optužbe DS-a

JKP Vodovod i kanalizacija saopštilo je da procenat realizovanosti kapitalnih subvencija na današnji dan iznosi 85 odsto.

“Koliko istine ima u tvrdnji iz današnjeg saopštenja DS da su nedavne nepogode kada je, primera radi u Kovilju palo 140 litara kiše po kvadratnom metru, ‘prva jača prolećna kiša’ toliko je i ostatku pokušaja manipulacije javnim mnenjem ove nekada ugledne stranke”, navodi se u saopštenju novosadskog Vodovoda i kanalizacije.

Koliko se odmaklo u projektu rekonstrukcije Fabrike vode i gradnje novog rezervoara, vidi golim okom svaki Novosađanin koji prođe Kejom na puta ka ili sa Štranda, kažu u tom preduzeću. “Da je tačna tvrdnja novosadskih demokrata da je procenat realizovanosti te investicije sedam odsto, to bi značilo da naše preduzeće na tom prostoru diže zgradu od 45 spratova. Šta reći o demokratama i osobi koja im piše saopštenja, kad ne znaju ni kad su sami vladali Vodovodom, pa tvrde da je to bilo samo u periodu 2002 – 2004. praveći se da ne znaju da je Branko Bjelajac drugi mandat dobio upravo na predlog ove stranke pre tri godine”, ističu u tom preduzeću.
Gradska vlast u Novom Sadu i poslovodstvo Javno-komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija postigli su nezapamćeno loš poslovni rezultat u 2014, jer nisu bili u stanju da realizuju program investicija koji su sami napravili i usvojili, saopštio je danas Gradski odbor DS-a.

Autor: 021