Početna Gradske teme Dunavske čarde i tamburaške bande iz celog regiona na prvom festivalu “Čarde...

Dunavske čarde i tamburaške bande iz celog regiona na prvom festivalu “Čarde i bande” ovog vikenda na Keju

Prvi festival riblje čorbe i tamburaške muzike “Čarde i bande” biće održan 6. i 7. oktobra 2018. godine na Sunčanom keju, preko puta Doma vojske.

Na festivalu će učestvovati dunavske čarde iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, a posetioci će imati priliku da probaju riblje čorbe sa obala Dunava iz celog regiona.

Jelo koje je, u davna vremena, bilo obrok za preživljavanje alasa – profesionalnih ribara na obalama reka, a koje se gotovilo od ulovljene ribe i na licu mesta zahvaćene vode, uz dodavanje začina, osobito ljute paprike, postalo je tokom minulih decenija gastronomski brend, zbog kojeg se dolazi na obale Dunava, u čarde. Svih tih godina u brojnim sredinama negovano je i nadmetanje u tome – ko je veći majstor varjače i kotlića. Organizovane su manifestacije “zlatnih kotlića” uz učešće i po nekoliko stotina takmičara, a Novi Sad je decenijama bio centar ovih zbivanja.

Program festivala počeće povorkom tamburaških bandi sa Trga slobode do Sunčanog keja, a nakon svečanog otvaranja, Novosađani i turisti imaće priliku da uživaju u ukusima dunavskog brenda i zvucima tambure.

PROGRAM:

Subota 6. oktobar

12.00h – Polazak tamburaških bandi sa Trga slobode i defile kroz Zmaj Jovinu i Dunavsku ulicu do Sunčanog keja
12.30h – Svečano otvaranje manifestacije na Sunčanom keju – predstavnici Grada Novog Sada, AP Vojvodine
12.30h – 23.00 – Promocija dunavskih čardi, prodaja ribljih specijaliteta i pića, nastupi tamburaških bandi iz celog regiona

Nedelja 7. oktobar

11.00h – 19.00 – Promocija dunavskih čardi, prodaja ribljih specijaliteta i pića, nastupi tamburaških bandi iz celog regiona
18.00h – “Da se zasladimo!” – Besplatna štrudla sa makom
19.00h – Zatvaranje manifestacije

Festival “Čarde i bande” organizuju kompanija “Color Media Communications” i Udruženje “Reka” uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Gradske uprave za privredu. Pokrovitelj festivala je “Zaječarsko pivo”.

Foto: Promo