Početna Gradske teme DVD “Dr Laza Kostić” obeležilo 150 godina postojanja

DVD “Dr Laza Kostić” obeležilo 150 godina postojanja

0

Najstarije Dobrovoljno vatrogasno društvo u Novom Sadu “Dr Laza Kostić” obeležilo je 150 godina svog postojanja i rada. Tim povodom, u Srpskom narodnom pozorištu održana je prigodna svečanost kojoj je prisustvovao zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac. On je, čestitajući jubilej, naglasio da će Grad, u okviru svojih mogućnosti, nastaviti da pruža podršku onima koji brinu o bezbednosti stanovništva i nastojati da preventivnim delovanjem rizike svede na minimum.

“Današnja svečanost predstavlja priliku da promovišemo humanitarne i stručne organizacije, koje svojim delovanjem u velikoj meri pomažu društvu. Bitno je da ih podržimo i omogućimo što bolje uslove za težak i odgovoran rad, ali i da podignemo nivo svesti o neophodnosti pripremljenosti građana za delovanje u slučaju različitih nepogoda i opasnosti, jer će u kritičnom trenutku od tog znanja zavisiti njihov život”, izjavio je Igor Crnobarac i dodao: “Novi Sad je nažalost preživeo nekoliko velikih tragedija i požari su odneli živote mladih ljudi. To je velika opomena da moramo delovati preventivno, ulagati u bezbednosne službe ali i voditi računa o uslovima i merama zaštite, pre svega u objektima javne namene”.

Predsednik DVD “Dr Laza Kostić” Darko Jocić zahvalio se Gradu na podršci i naglasio da to Društvo danas broji oko 100 članova, a svake godine upisuje novu generaciju dobrovoljnih vatrogasaca.

Dobrovoljno vatrogasno društvo “Dr Laza Kostić” nastavlja tradiciju Dobrovoljne građanske vatrogasne družine Novog Sada, osnovane davne 1872. godine, a čiji je prvi predsednik bio tadašnji gradonačelnik Pavle Močvanski. U istoriji grada, dobrovoljna vatrogasna društva dala su izuzetan doprinos saniranjem posledica tragičnih događaja kao što su požari, poplave i bombardovanja, sprečavanjem vatrenih i vodenih stihija, kao i u njihovoj prevenciji, odnosno prenošenjem znanja građanstvu. Od svih dobrovoljnih udruženja, vatrogasna su se isticala svojim specifičnim funkcijama, strogom hijerarhijom, ali pre svega edukativnim, plemenitim i humanim ciljem, kao i hrabrošću i požrtvovanošću koje simbolizuju.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs