Početna Gradske teme Dve novosadske nastavnice nagrađene kao najbolje u bivšoj Jugoslaviji

Dve novosadske nastavnice nagrađene kao najbolje u bivšoj Jugoslaviji

0

Dve novosadske nastavnice, Snežana Kalamković i Vesna Prugić Mileusnić, ponele su titule najboljih nastavnika u okviru 4. po redu godišnje konferencije “Asocijacije najboljih nastavnika EX YU”.

One su jedine dve prosvetne radnice iz Novog Sada u okviru konkurencije u kojoj učestvuju vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori iz šest država – Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Pomenuta asocijacija je samoinicijativno udruženje koje su osnovali prosvetni radnici s ciljem međusobne podrške, dizanja standarda nastave, usavršavanja, tolerancije i drugih motiva koje gaje prosvetni radnici s prostora Balkana.

Svake godine, mnogobrojni članovi asocijacije okupljaju se na godišnjoj konferenciji na kojoj imaju niz aktivnosti. Ove godine skup je bio u Sarajevu, a sledeće godine se održava u Zagrebu.

Tako su prosvetari prvog dana skupa obišli srednju stručnu školu u Sarajevu koja je specijalizovana za poljoprivrednu proizvodnju, kao i jednu savremenu osnovnu školu, a drugog dana održan je Sajam obrazovanja.

Kako za 021.rs priča Snežana Kalamković, inače nastavnica hemije u OŠ “Prva vojvođanska brigada”, okupljeni vaspitači, učitelji, nastavnici i profesori na sajmu predstavljaju svoja stvaralaštva i inicijative koje sprovode u školama.

“Tako smo imali predstavljanje koleginice koja organizuje lutkarstke predstave, druge prave različite objekte za nastavu, a tu smo i mi koji radimo sa decom sa smetnjama u razvoju po individualnim obrazovnim programima. Koleginice na različite načine u nastavu uvode nova sredstva i učila, a sve prave potpuno same i mimo obaveznog plana i programa”, priča nastavnica Kalamković.

Sve članice asocijacije mogu da budu nominovane za zahvalnicu, titulu, diplomu ili sertifikat, a naša sagovornica je ove godine osvojila sve što je moglo da se osvoji kao znak zahvalnosti za dugogodišnji rad u prosveti.

“Ove godine je novina to što učestvuju i direktori škola. Činjenica je da naš rad mahom nije prepoznat, te je korisno da direktori škola učestvuju i uvere se koliko prosvetni radnici zaista truda ulažu u rad s decom”, kaže ova nastavnica.

Da su prosvetari prepušteni sebi kad je reč o ovim vidovima usavršavanja dokazuje i podatak da na ovaj skup dolaze uglavnom o svom trošku – samo oko 10 odsto škola i lokalnih samouprava finansira boravak nastavnika na ovom skupu.

“Škola u kojoj radim je prepoznala značaj udruživanja nas nastavnika na ovaj način, a mi na neki način i predstavljamo ustanove iz kojih dolazimo”, napominje Snežana Kalamković.

Inače, nastavnica Vesna Prugić Mileusnić dolazi iz Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin”.

Naša sagovornica iz OŠ “Prva vojvođanska brigada” u nastavi je 27 godina. Ima još, kako kaže, 15 godina do penzije.

“Ovo je posao koji volim, ovo sam izabrala i ne vidim sebe nigde druge osim u radu s decom”, zaključuje Snežana Kalamković.

Izvor: 021.rs
Foto: Privatna arhiva (ANN EX YU)